Europski konkurent Visi i Mastercardu, nakon Njemačke i u Belgiji

Američki platni divovi Visa, Mastercard, PayPal, Apple i Google Pay dobivaju novog rivala u Europi: zove se Wero i već je dostupan u Njemačkoj, a do kraja srpnja bit će dostupan i u Belgiji

Mreža srijeda, 31. srpnja 2024. u 11:05

Wero je rezultat dugogodišnjeg rada Europske inicijative za plaćanje (EPI), mreže od 16 europskih banaka i financijskih institucija osnovane 2021. godine kako bi pružile jedinstvenu uslugu digitalnog plaćanja za sve tvrtke i građane.   

Utemeljen na sustavima kao što su postojeći Payconiq i iDEAL, digitalni novčanik omogućuje korisnicima prijenos novca uz pomoć samo telefonskog broja, bez potrebe za IBAN-om – uz novost da im se postupno nudi mogućnost slanja novca drugim korisnicima u Europi.   

banke koje podržavaju Wero
banke koje podržavaju Wero

Jedna od glavnih prednosti Weroa - osim mogućnosti međunarodnog plaćanja - je brzina kojom možete lako slati i primati novac, korisnicima omogućuje sustav platnih transakcija 24/7.   

Inicijativa odgovara ne samo na potrebu da se digitalna plaćanja učine lakšim i trenutnim u eurozoni (koja se sastoji od 20 od 27 država članica EU-a), već prije svega na dugogodišnju želju bloka da postigne stratešku autonomiju u financijskim uslugama.    

Wero bi trebao postati paneuropsko rješenje za digitalna plaćanja.  Prema procjenama Europske središnje banke. 13 od 20 zemalja eurozone nema nacionalnu kartičnu shemu i oslanjaju se na međunarodne pružatelje usluga, koji čine 64% svih elektronički pokrenutih transakcija karticama eurozone

Pokretanje potpuno europske usluge plaćanja kao što je Wero ima veliki potencijal za diversifikaciju bankovnih i platnih sustava što može donijeti koristi potrošačima i onima koji su financijski isključeni.

EPI ostaje privatna inicijativa koju su pokrenule privatne bankarske institucije i da ga se ne bi trebalo promatrati kao zamjenu za javni novac, kao što je nadolazeći digitalni euro Europske središnje banke - osmišljen kao alternativno sredstvo plaćanja koje može se slobodno koristiti u cijeloj eurozoni.

U 2025. i 2026. godini Weroove usluge bit će poboljšane novim značajkama, uključujući mogućnost plaćanja trgovcima online i na fakturama putem QR kodova i drugim značajkama kao što je kupi sada – plati kasnije.

U početku Wero će omogućiti platne transakcije od osobe do osobe, ali mu je cilj ponuditi sve vrste plaćanja putem jednog novčanika, kombinirajući jednostavnost, neposrednost i sigurnost banaka.   

Wero je startao u Njemačkoj, nakon čega se širi na Belgiju pa Francusku te Nizozemsku i Luksemburg, planiran je za cijelu eurozonu i šire
Wero je startao u Njemačkoj, nakon čega se širi na Belgiju pa Francusku te Nizozemsku i Luksemburg, planiran je za cijelu eurozonu i šire

BNP Paribas, ING i Société Générale su među 16 EPI-jevih banaka i financijskih institucija koje će integrirati Werou uslugu u svoje bankarske aplikacije u drugoj polovici godine. 

Francuska će ove jeseni uvesti uslugu Wero, a iza nje još Nizozemska i Luksemburg.