Meta Platforms pod europskom istragom zbog dezinformacija i lažnog oglašavanja

Istraga će se posebno usredotočiti na Doppelganger, mrežu sa sjedištem u Rusiji koja klonira izvorne medije.

Mreža četvrtak, 2. svibnja 2024. u 11:05
📷 Marco (Pexels)
Marco (Pexels)

Meta Platforms, Facebook i Instagram nisu se uspjeli uhvatiti u koštac s dezinformacijama i lažnim oglašavanjem uoči izbora za Europski parlament, priopćila je Europska komisija.

Stoga je to tijelo otvorilo istragu zbog navodnih kršenja europskih pravila o sadržajima online.

Do tog poteza dolazi u vrijeme zabrinutosti oko Rusije, Kine i Irana kao potencijalnih izvora dezinformacija, ali i unutar Unije, s pojedinim političkim strankama i organizacijama koje lažima žele privući glasače na izborima od 6. do 9. lipnja za Europski parlament.

Zakon o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu prošle godine, od velikih tehnoloških tvrtki traži veći angažman u borbi protiv nezakonitog i štetnog sadržaja na njihovim platformama. Kazne mogu dosegnuti do šest posto globalnog godišnjeg prometa.

Istraga će se posebno usredotočiti na Doppelganger, mrežu sa sjedištem u Rusiji koja klonira izvorne medije. Razotkrila ju je 2022. godine Meta, koja je dosad blokirala desetke tisuća poveznica povezanih s njom.

"Sumnjamo da je Metina moderacija nedovoljna, da joj nedostaje transparentnost reklama i postupaka moderiranja sadržaja", rekla je šefica Unije za digitalnu tehnologiju Margrethe Vestager, a prenosi Reuters.

Stoga je protiv te tvrtke pokrenut postupak kako bi bila ocijenjena njena usklađenost sa Zakonom o digitalnim uslugama.

Meta, koja ima više od 250 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u Europskoj uniji, tvrdi kako su europske kritike neutemeljene.

"Imamo dobro uspostavljen proces za prepoznavanje i ublažavanje rizika na našim platformama. Radujemo se nastavku suradnje s Europskom
komisijom", rekao je Metin glasnogovornik.

Komisija sumnja kako Meta ne poštuje odredbe Zakona  koje se odnose na širenje obmanjujućih oglasa, kampanja dezinformiranja i koordiniranog neautentičnog ponašanja u Uniji.

Također je problematično to što nema učinkovite nezavisne platforme za građanske javne rasprave u stvarnom vremenu, kao ni i alata za praćenje izbora.

Komisija je zabrinuta i zbog postupnog ukidanja Metinog alata za praćenje dezinformacija CrowdTangle bez odgovarajuće zamjene.

Meta je dobila pet radnih dana kako bi Uniju obavijestila o poduzetim korektivnim mjerama za rješavanje problema.