Europski dobavljači čipova protive se kontroli izvoza u Kinu

To bi, prema njihovom mišljenju, trebala biti zadnja mjera koju se koristi za zaštitu nacionalne sigurnosti.

Mreža četvrtak, 7. ožujka 2024. u 17:15
📷 Pixabay (Pexels)
Pixabay (Pexels)

SEMI, industrijska udruga koja predstavlja 3.000 dobavljača čipova, bila bi jako zahvalna Europskoj uniji ako bi odustala od planova za nametanje izvoznih kontrola Kini.

To bi, prema njihovom mišljenju, trebala biti zadnja mjera koju se koristi za zaštitu nacionalne sigurnosti.

SEMI je kritizirao strategiju Europske komisije za poboljšanje ekonomske sigurnosti bloka i zaustavljanje protoka osjetljivih tehnologija u Kinu.

Ograničenja izvoza tehnologije čipova postala su moćan instrument u američkim naporima gušenja kineske domaće industrije poluvodiča. 

Europske države, pod pritiskom interesa SAD-a, također su se tome priključile. Nizozemske vlada je, primjerice, zabranila izvoz ASML-ovih strojeva za duboku ultraljubičastu (DUV) litografiju koji se koriste u proizvodnji poluvodiča najnovije generacije u Kinu.

Iako u SEMI-ju priznaju potrebu za kontrolom izvoza kako bi se spriječilo da osjetljive tehnologije završe tamo gdje ne bi trebalo, ocjenjuju kako bi se to trebalo koristiti štedljivo.

Među mjerama koje je predložila Europska komisija je stroža kontrola stranih ulaganja u proizvođače čipova u Uniji. SEMI tvrdi da bi, zbog složenih opskrbnih lanaca na koje se oslanjaju prodavači poluvodiča, to moglo dovesti do problema, pa i smanjenja izravnih stranih ulaganja.

Protive se i pojačanom nadzoru europskih ulaganja izvan Starog kontinenta jer su uvjereni kako će to nepotrebno opteretiti lokalne tvrtke. 

Umjesto toga, primarni instrument treba biti kontrola izvoza, ali samo kad je to apsolutno neophodno. A ne bi škodilo ni pojačati promidžbu poslovnih mogućnosti i stvaranje partnerstava s državma izvan Europe.

Nedavna istraga u Sjedinjenim Državama pokazala je kako su ulaganja američkih tvrtki u kineske dobavljače čipova, uključujući SMIC, igrala ključnu ulogu u napretku domaće proizvodnje poluvodiča u Kini.