Europska unija izdvojila pet milijuna eura za nove satelitske senzore

Projekt INPHOMIR planira stvoriti dva nova senzora ultra male snage, optički žiroskop i specijalizirani lidar senzor.

Miroslav Wranka utorak, 9. srpnja 2024. u 11:05
📷 SpaceX (Pexels)
SpaceX (Pexels)

Konzorcij koji financira Europska unija razvija senzore koji će pomoći satelitima u preciznoj navigaciji i omogućiti dulji let bespilotnim letjelicama.

Rastuća potražnja za satelitskim komunikacijskim uslugama, navigacijom i prikupljanjem podataka i slika dovela je do porasta broja satelita koji rade u svemiru, što otežava navigaciju.

Krhotine kao što su istrošeni gornji stupnjevi raketa, oštećeni sateliti i drugi objekti također predstavljaju prijetnju satelitima koji pokušavaju ostati u orbiti.

Senzori za satelitsku navigaciju mogu imati problema u nepovoljnim uvjetima kao što su slaba vidljivost, magla i prašina. Čak i male pogreške u mjerenju mogu uzrokovati velike anomalije putanje i pozicioniranja, potencijalno koštajući operatere milijune američkih dolara.

Projekt INPHOMIR planira stvoriti dva nova senzora ultra male snage, optički žiroskop i specijalizirani lidar senzor.

Za to je izdvojeno oko pet milijuna eura iz programa Horizon Europe, namijenjenog istraživanju i inovacijama.

Projekt INPHOMIR gradi svoje senzore na indijevom fosfidu, materijalu za koji je dokazano kako poboljšava učinkovitost i smanjuje težinu i veličinu za fotonske integrirane sklopove, mikročipove koji koriste svjetlost za prijenos i obradu informacija.

Tehnologija bi također mogla pomoći senzorima snage koji se koriste u dronovima i samovozećim automobilima.