Europska komisija pritišće Pornhub, Stripchat i XVideos

Bliži se rok od kada će se tri velika odredišta s pornografskim sadržajem morati početi pridržavati Zakona o digitalnim uslugama.

Miroslav Wranka utorak, 23. travnja 2024. u 06:10
📷 Franco Alva (Unsplash)
Franco Alva (Unsplash)

Tvrtke koje se bave proizvodnjom sadržaja za odrasle Pornhub, Stripchat i XVideos morat će izraditi izvješća o procjeni rizika i poduzeti mjere za rješavanje sistemskih rizika povezanih s njihovim uslugama kako bi bile u skladu s novim pravilima Europske unije.

Te su tri tvrtke označene kao vrlo velike online platforme prošlog prosinca prema Zakonu o digitalnim uslugama.  Kako bi poslovale u skladu s njegovim odredbama, morat će učiniti više na uklanjanju ilegalnog i štetnog sadržaja.

Pornhub i Stripchat morat će se pridržavati tih odredbi od 21. travnja, a XVideos od 23. travnja, objavila je Europska komisija. 

Te posebne obveze uključuju podnošenje izvješća o procjeni rizika Komisiji i uvođenje mjera za ublažavanje za rješavanje sistemskih rizika povezanih s pružanjem njihovih usluga.

Tvrtke će također morati ispuniti dodatne obveze transparentnosti, uključujući one koje se odnose na oglase i omogućavanje pristupa podacima za istraživače.

Ogluše li se, mogu biti kažnjene globom u iznosu do šest posto globalnog prometa.