Europa ima novi zakon za poticanje zelenijih tehnologija

Osim što želi smanjiti emisije stakleničkih plinova, Unija želi postati predvodnicom u proizvodnji tehnologije potrebne za to.

Miroslav Wranka četvrtak, 30. svibnja 2024. u 11:05
📷 Mike Setchell (Unsplash)
Mike Setchell (Unsplash)

Vlade Europske unije službeno su odobrile novi zakon osmišljen kako bi se osigurala domaća proizvodnja 40 posto europskih potreba za solarnim panelima, vjetroturbinama, toplinskim pumpama i druge opreme za čistu tehnologiju.

Zakon Net Zero Industry stupit će na snagu sljedećeg mjeseca ili početkom srpnja, nakon što ga potpišu predsjednici Europskog parlamenta i Vijeća te nakon objave u službenom glasilu Unije.

Osim što želi smanjiti emisije stakleničkih plinova, Unija želi postati predvodnicom u proizvodnji tehnologije potrebne za to. Cilj je europskoj industriji pomoći u natjecanju s američkim i kineskim konkurentima.

Europa se sve više oslanja na Kinu, za koju se predviđa kako će imati 80 posto globalnih proizvodnih kapaciteta solarne energije. 

Uniju također brine kao će 369 milijardi američkih dolara zelenih subvencija u američkom Zakonu o smanjenju inflacije potaknuti europske proizvođače na preseljenje na drugu stranu oceana.

Jednostavnije do dozvola

Unija je do 2030. postavila cilj proizvodnje 40 posto proizvoda potrebnih za smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

To će obuhvatiti obnovljivu energiju, nuklearnu energiju, toplinske pumpe, elektrolizere i druge tehnologije dekarbonizacije, uključujući hvatanje ugljika.

Također, cilj je doseći 15 posto globalne proizvodnje ovih tehnologija do 2040.

Novi zakon predlaže pojednostavljenje izdavanja dozvola za projekte koji potiču proizvodnju u Uniji. Trebao bi osigurati da se većinu njih izda u roku od šest do devet mjeseci.

Javna tijela koja kupuju proizvode čiste tehnologije morat će svoje izbore temeljiti ne samo na cijeni, već i na ponderu od 30 posto za održivost i otpornost ponude.

Postizanje cilja bit će posebno teško u solarnoj energiji, s obzirom na to da proizvođači iz Unije isporučuju manje od tri posto panela u Europi i bore se za opstanak. 

Sektor energije vjetra daleko je jači, iako kineske tvrtke i u tom segmentu dobivaju uporište.