EU i regulativa AI - Pilot-faza etičkih smjernica umjetne inteligencije

Pri definiranju etičkih smjernica za umjetnu inteligenciju Europska komisija koristi pristup koji se sastoji od tri koraka: utvrđivanje ključnih uvjeta za pouzdanu umjetnu inteligenciju, pokretanje pilot-faze velikih razmjera za povratne informacije od dionika, i rad na izgradnji međunarodnog konsenzusa za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka

G.K. subota, 1. lipnja 2019. u 00:00
7 ključnih zahtjeva za etičku AI
7 ključnih zahtjeva za etičku AI

Europska komisija predstavila je nove korake za izgradnju povjerenja u umjetnu inteligenciju tako što će unaprijediti rad stručne skupine na visokoj razini. Nadovezujući se na rad skupine neovisnih stručnjaka imenovanih u lipnju 2018. godine, Europska komisija je pokrenula pilot-fazu kako bi osigurala da se etičke smjernice za razvoj i uporabu umjetne inteligencije (artificial intelligence, AI) mogu provesti u praksi. Europska komisija poziva industriju, istraživačke institute i javna tijela da testiraju detaljni popis za ocjenu koji je izradila skupina stručnjaka na visokoj razini, koji nadopunjuje smjernice.

Planovi se mogu ostvariti u skladu sa strategijom AI iz travnja 2018. godine, koja za cilj ima povećanje javnih i privatnih ulaganja na najmanje 20 milijardi eura godišnje tijekom sljedećeg desetljeća, što će omogućiti dostupnost više podataka, poticati talent i osigurati povjerenje.

Umjetna inteligencija (AI) može koristiti širokom rasponu sektora, kao što su zdravstvo, potrošnja energije, sigurnost automobila, poljoprivreda, klimatske promjene i upravljanje financijskim rizicima. AI također može pomoći u otkrivanju prijevara i prijetnji kibernetičkoj sigurnosti te omogućuje tijelima za provedbu zakona učinkovitiju borbu protiv kriminala. Međutim, AI također donosi nove izazove za budućnost rada i postavlja pravna i etička pitanja.

Europska komisija poduzima pristup u tri koraka: utvrđivanje ključnih zahtjeva za pouzdanu umjetnu inteligenciju, pokretanje pilot-faze velikih razmjera za povratne informacije od dionika, i rad na izgradnji međunarodnog konsenzusa za AI usmjeren na ljude.

Pouzdana AI
Pouzdana AI

Pilot velikih razmjera s partnerima

U ljeto ove godine Europska komisija pokrenut će pilot-fazu koja će uključivati ​​širok raspon dionika. Već sada, tvrtke, javne uprave i organizacije mogu se prijaviti u Europski savez AI i primiti obavijest kada pilot započne. Osim toga, članovi ekspertne skupine na visokoj razini pomoći će predstaviti i objasniti smjernice relevantnim dionicima u državama članicama.

Izgradnjom međunarodnog konsenzusa za AI usmjeren na čovjeka Europska komisija želi taj pristup AI etici približiti globalnoj pozornici jer tehnologije, podaci i algoritmi ne poznaju granice. U tu svrhu Europska će komisija ojačati suradnju s partnerima istomišljenika kao što su Japan, Kanada ili Singapur, i nastaviti igrati aktivnu ulogu u međunarodnim raspravama i inicijativama, uključujući G7 i G20. U pilot-fazi sudjelovat će i tvrtke iz drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Članovi stručne skupine AI detaljno će predstaviti svoj rad tijekom trećeg digitalnog dana u Bruxellesu 9. travnja. Nakon pilot-faze, početkom 2020. godine, stručna skupina za AI pregledat će popise procjena za ključne zahtjeve, nadovezujući se na dobivene povratne informacije. Na temelju tog pregleda, Europska komisija ocijenit će ishod i predložiti sljedeće korake.

Mreže centara izvrsnosti

Nadalje, kako bi se osigurao etički razvoj umjetne inteligencije, Europska će komisija do jeseni 2019. godine pokrenuti niz mreža centara izvrsnosti za istraživanje AI, započeti uspostavljanje mreža središta digitalnih inovacija te s državama članicama i dionicima početi razgovore o razvoju i provedbi modela za razmjenu podataka i najbolji način korištenja zajedničkih podatkovnih prostora.

Europska komisija olakšava i unapređuje suradnju na području JI diljem EU kako bi povećala svoju konkurentnost i osigurala povjerenje na temelju vrijednosti EU. Slijedeći svoju europsku strategiju za umjetnu inteligenciju, objavljenu u travnju 2018. godine, Europska komisija osnovala je skupinu stručnjaka na visokoj razini za AI , koja se sastoji od 52 neovisna stručnjaka iz akademske zajednice, industrije i civilnog društva. U prosincu 2018. godine objavili su prvi nacrt smjernica za etiku, nakon čega su uslijedile konzultacije s dionicima i sastanci s predstavnicima država članica radi prikupljanja povratnih informacija. To slijedi koordinirani plan s državama članicama za poticanje razvoja i uporabe umjetne inteligencije u Europi, također predstavljene u prosincu 2018. godine. (G. K.)

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.