EK od velikih platformi traži procjenu rizika GenAI na izborne procese

Europska komisija traži od velikih internetskih platformi informacije i dokumente o procjenama i mjerama ublažavanja rizika povezanima s utjecajem generativne umjetne inteligencije na izborne procese

Mreža srijeda, 20. ožujka 2024. u 06:15
📷 Pinterest
Pinterest

Europska komisija (EK) je službeno poslala zahtjeve za dostavu informacija u skladu s Zakonom o digitalnim uslugama Bingu i Google Searchu (vrlo velike internetske tražilice) te Facebooku, Instagramu, Snapchatu, TikToku, YouTubeu i X-u (vrlo velike internetske platforme). EK traži od njih da joj dostave više informacija o mjerama za ublažavanje rizika povezanima s generativnom umjetnom inteligencijom kao što su tzv. „halucinacije” kada umjetna inteligencija nudi lažne informacije, širenje uvjerljivih krivotvorenih sadržaja te automatizirana manipulacija uslugama koja može glasače dovesti u zabludu.

EK traži i informacije i interne dokumente o procjenama i mjerama ublažavanja rizika povezanima s širenjem nezakonitog sadržaja, zaštite temeljnih ljudskih prava, rodno uvjetovanog nasilja, zaštite maloljetnika, mentalne dobrobiti, zaštite osobnih podataka, zaštite potrošača i intelektualnog vlasništva. Pitanja se odnose i na širenje sadržaja stvorenog uporabom generativne umjetne inteligencije.

📷 Midjourney prompted by The Decoder
Midjourney prompted by The Decoder

Rokovi

Ta poduzeća moraju do 5. travnja 2024. godine Europskoj komisiji dostaviti odgovore na pitanja koja se odnose na zaštitu izbora i do 26. travnja 2024. godine na preostala pitanja.

Zahtjev za dostavu informacija istražna je radnja kojom se ne prejudiciraju mogući daljnji koraci koje EK može ili ne mora poduzeti. Na temelju ocjene odgovora EK će odlučiti o sljedećim koracima. U skladu s člankom 74. stavkom 2. Zakona o digitalnim uslugama EK može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice ne odgovore na zahtjev, EK može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak odgovora u zadanom roku mogao dovesti do izricanja novčanih kazni.

Generativna umjetna inteligencija jedan je od izvora rizika koje je EK utvrdila u nacrtu smjernica o integritetu izbornih procesa. Cilj je vrlo velikim internetskim platformama i tražilicama ponuditi najbolje prakse i primjere mogućih mjera za ublažavanje rizika povezanih s izborima, uključujući posebne mjere povezane s generativnom umjetnom inteligencijom.