DT, Airbus i druge europske tvrtke inzistiraju na suverenitetu u cloudu

Deutsche Telekom, Orange, Airbus i 15 drugih europskih tvrtki kritiziralo je prijedlog koji bi omogućio Amazonu, Googleu i Microsoftu nadmetanje za europske ugovore vezane uz računalstvo u oblaku

Mreža utorak, 16. travnja 2024. u 06:15
📷 Mika Baumeister (Unsplash)
Mika Baumeister (Unsplash)

Nacrt plana iz Belgije, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, odnosi se na certifikacijsku shemu (EUCS) koja jamči kibernetičku sigurnost usluga u oblaku i pomaže vladama i tvrtkama Unije pri izboru sigurnog i pouzdanog dobavljača za svoje poslovanje.

Prijedlogom se brišu takozvani zahtjevi suvereniteta iz prethodnog nacrta koji je obvezivao američke tehnološke divove na zajedničko ulaganje ili suradnju s tvrtkom sa sjedištem u Uniji pri pohrani i obradi podataka o klijentima u Uniji, kako bi se kvalificirali za najvišu razinu EU oznaka kibernetičke sigurnosti.

O belgijskom planu će 15. travnja raspravljati stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz 27 država članica Unije, što bi moglo utrti put Europskoj komisiji za usvajanje sheme kibernetičke sigurnosti na jesen.

Strah od nadzora i nezakonitog pristupa podacima

DT, Airbus i ostale tvrtke smatraju kako bi države Unije trebale odbaciti prijedlog bez zahtjeva za suverenitetom.

"Uključivanje EU-HQ i europskih kontrolnih zahtjeva u glavnu shemu nužno je kako bi se ublažio rizik od nezakonitog pristupa podacima na temelju stranih zakona", naveli su u pismu upućenom Europskoj komisiji koje prenosi Reuters

Bez takvih zahtjeva, europskim podacima mogle bi pristupiti strane vlade na temelju svojih zakona kao što je američki Cloud Act ili kineski Nacionalni obavještajni zakon, upozorili su.

Velike tehnološke tvrtke vide u unosnom tržištu cloud usluga za vlade priliku za poticanje rasta. Unija, s druge strane, zazire od neovlaštenog državnog nadzora i dominacije američkih pružatelja usluga u oblaku.

Europske su tvrtke rekle kako bi oznaka kibernetičke sigurnosti Unije trebala slijediti primjer europske platforme za računalstvo u oblaku Gaia-X, stvorene kako bi se smanjila ovisnost Unije o divovima iz Silicijske doline i koja ima zahtjeve suvereniteta.

Izostanak klauzula o suverenitetu također mogao hendikepirati nove pružatelje usluga oblaka u odnosu na njihove veće rivale u SAD-u.

Među potpisnicima pisma su francuska grupacija EDF, francuski pružatelj usluga u oblaku OVHcloud, talijanska Aruba, Dassault Systemes, njemački Ionos, Telecom Italia, austrijski Exoscale, francuska tehnološka tvrtka Capgemini i Eutelsat.