Šveđani i Danci pritisnut će društvene mreže zbog omogućavanja vrbovanja članova bandi

Ne dobiju li zadovoljavajući odgovor, razmotrit će moguće načine povećavanja pritiska kako bi bila povećana razina učinkovitih preventivnih aktivnosti.

Mreža subota, 24. kolovoza 2024. u 22:15
📷 Tima Miroshnichenko (Pexels)
Tima Miroshnichenko (Pexels)

Švedska i Danska će pritisnuti tehnološke tvrtke zbog oglasa na njihovim platformama koje objavljuju bande kako bi vrbovale mlade Šveđane radi počinjenja nasilnih zločina u nordijskim državama.

Švedska već desetljeće ima problem s nasiljem bandi i kriminalom među mladima, a ostale nordijske zemlje zabrinute su kako bi se to moglo preliti i preko njihovih granica. 

Od travnja je bilo 25 slučajeva u kojima su danske bande angažirale članove švedskih bandi za nasilne napade na rivale u Danskoj, često putem oglasa na platformama za razmjenu poruka kao što je Telegram.

Danske i švedske vlasti su najavile kako će platforme kao što su Telegram i TikTok pitati čine li dovoljno u suzbijanju takvih oglasa. 

Ne dobiju li zadovoljavajući odgovor, razmotrit će moguće načine povećavanja pritiska kako bi bila povećana razina učinkovitih preventivnih aktivnosti.

Epidemija zločina

Danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard je rekao kako bi, da se samo njega pita, pojedine komunikacijske platforme geoblokirao i zatvorio. Ali, to zakonski nije moguće. 

Iz TikToka su poručili kako surađuju s vlastima po tom pitanju, a iz Telegrama kako se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama te kako moderatori proaktivno nadziru javne dijelove te platforme.

Švedska je prošli tjedan objavila kako će nordijske zemlje povećati policijsku suradnju i uspostaviti središte u Stockholmu radi sprječavanja širenja kriminalnih grupa na Norvešku, Finsku i Dansku.

Danska je ovo ljeto pojačala sigurnosnu kontrolu na svojoj švedskoj granici i počela aktivnije nadzirati putnike u vlakovima koji dolaze iz Švedske.

Švedska ima najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Europskoj uniji. Prošle godine 55 ljudi je ubijeno iz vatrenog oružja u 363 odvojena incidenta, u državi sa samo 10 milijuna ljudi

Usporedbe radi, bilo je samo šest smrtonosnih pucnjava u tri druge nordijske države zajedno.