Nokia u Švicarskoj nudi korištenje dronova na zahtjev

Nokia Drone Networks sastoji od 300 "dronova u kutiji", koji će biti raspoređeni diljem te planinske države. Cijena korištenja zasad nije poznata.

Miroslav Wranka utorak, 20. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Jason Mavrommatis (Unsplash)
Jason Mavrommatis (Unsplash)

Nokia i telekom Swisscom Broadcast upogonili su mrežu korištenja dronova na zahtjev diljem Švicarske, namijenjenu hitnim službama i drugim aplikacijama gdje je potrebno promatranje iz zraka.

Usluga Nokia Drone Networks sastoji od 300 "dronova u kutiji", koji će biti raspoređeni diljem zemlje, omogućujući klijentima korištenje bespilotne letjelice, a da ih sami pritom ne moraju posjedovati ili njima upravljati.

U početku će nuditi tri usluge. 

Prva je namijenjena hitnim službama pri reakciji na incidente, poput nesreća, požara ili mjesta zločina.

Druga je inspekcija infrastrukture, a treća zaštita perimetra (korištenje dronova za nadzor javnih prostora, zatvora, granica ili vojnih objekata).

Osim drona, svaka kutija sadržavat će priključnu stanicu, zemaljsku kontrolnu stanicu, korisni teret s video i termalnim kamerama, povezani softver i servisne komponente.

Rješenje koristi 4G/5G bežičnu povezivost za prikupljanje podataka. Nokia tvrdi kako njezin industrijski dron ima certifikat relevantnih tijela za operacije izvan vidnog polja (BVLOS). Flota jedinica može se kontrolirati iz jednog udaljenog operativnog centra.

Cijena zasad nije poznata. 

Nokia je sličnu 5G platformu za bespilotne letjelice lani izvela za belgijski Citymesh. 70 bespilotnih letjelica raspoređenih u 35 hitnih zona.