Pametna rješenja za svijet bez prepreka tema su osme Generacije NOW Hrvatskog Telekoma

Krenula je osma Generacija NOW, nacionalni program obrazovanja djece i mladih u organizaciji Hrvatskog Telekoma i u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)

Mreža četvrtak, 4. travnja 2024. u 11:00

900 djece sudionika programa ove će godine raditi na projektima usmjerenim na pomaganje osobama s invaliditetom i poteškoćama u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Ove školske godine u programu će sudjelovati učenici 90 ustanova, osnovnih i srednjih škola, udruga te obrazovnih ustanova i institucija koje promiču STEM znanje diljem Hrvatske. Od svog početka program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.

U Hrvatskoj živi više od 650.000 osoba s invaliditetom, od čega 48% čine osobe starije od 65 godine, 41% osobe radni aktivne dobi, 11% djeca i mladi. Pritom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a procjenjuje kako će više od 2,5 milijarde osoba trebati barem jedno pomoćno tehnološko (assistive technology) rješenje do 2030. godine, pri čemu milijarda osoba s poteškoćama ili invaliditetom nažalost nema pristup njima potrebnim tehnologijama.

Tijekom izrade projekata koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s poteškoćama ili invaliditetom, na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“, sudionici Generacije NOW imat će potpunu slobodu u odabiru rješenja.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji će sudjelovati u projektu moći će u izradi konkretnog projekta koristiti Neuron, Arduino i Dasduino komplete te dodatne DFRobot komponente koje su škole dobile u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene institucije osigurava i internetski pristup.