Mreža Smart Day 40 - Digitalizacija javnog sektora

Održali smo četrdeseti Mreža Smart Day, tema je bila Digitalizirana Hrvatska s BGA – modernim rješenjem za proračunsko računovodstvo, a partner tvrtka Omega Software

Gorden Knezović petak, 21. srpnja 2023. u 06:00

BGA (Budget Government Accounting) kratica je koja označava specifičnu verziju ERP-a koji je specijaliziran za government / budget sustave, gdje su pravila knjiženja poslovnih događaja drugačija, naglasio je u uvodnom predavanju član Uprave za operacije Omega Softwarea Željko Tandarić. Podsjetio je i na više od 20 godina poslovanja Omega Softwarea, koji je postao predvodnik hrvatskog IT-ja, s naglaskom na kvalitetu i tehnologiju, a s ciljem stvaranja najučinkovitijih poslovnih rješenja.

Ustvrdio je kako Omega Software, ne samo da prati trendove digitalizacije, nego ih i interpretira i stvara. "Koristimo prednosti novih tehnologija, kako bismo digitalno transformirali svakodnevno poslovanje. Donosimo pozitivne promjene i dodanu vrijednost u radu naših korisnika", naglasio je Tandarić, dodavši kako rješenje omogućuje ured bez papira i bez pečata.

Željko Tandarić – član Uprave za operacije, Omega Software
Željko Tandarić – član Uprave za operacije, Omega Software

Najbolje prakse

Član Uprave za operacije Omega Softwarea istaknuo je da BGA donosi najbolje prakse u poslovanje te ga je, kao fleksibilno poslovno rješenje, lako moguće prilagoditi korisničkim potrebama. Pritom, BGA osigurava pristup aplikaciji korisnicima s bilo kojeg mjesta preko računala, tableta ili mobilnih telefona, a idealan je za korisnike koji žele vlastite visoko specijalizirane module, u potpunosti prema vlastitim potrebama nativno integrirane u svoje ERP rješenje.

Senior poslovna analitičarka u Omega Softwareu Maida Musić Brkić detaljno je opisala primjere implementacije BGA, naglašavajući sve prednosti koje omogućuje poslovnim i javnim subjektima. U svojoj prezentaciji, koja je obuhvatila cjelovitu implementaciju, Musić Brkić je naglasak stavila na module financija i računovodstva, nabave, putnih naloga i skladišnog poslovanja. Ustvrdila je i kako BGA, kao moderno rješenje, omogućuje, uz optimalnu primjenu, i napredno izvještavanje, koje je posebno zanimljivo rukovodećim funkcijama. Istaknula je kako rješenja poput BGA donose veću produktivnost, ubrzanje rasta, smanjenje operativnih troškova, smanjenje mogućnosti ljudske pogreške, veću mogućnost analize podataka te njihovo lakše čuvanje i bolju sigurnost.

BGA je ERP rješenje za upravljanje poslovanjem malih, srednjih i velikih proračunskih korisnika, te posebno prilagođeno zakonskim propisima Republike Hrvatske. Pomoću svojih različitih modula, BGA omogućuje uvid u poslovanje u stvarnom vremenu. Tako se stječe veća kontrola nad budžetima i novčanim tijekovima te omogućuje kreiranje samostalnih financijskih analiza nad podacima koji nastaju u poslovnom sustavu. Omogućuje skraćivanje protoka informacija od inicijalne ponude, izrade fakture do naplate povezivanjem prodaje i računovodstva, povezivanje prodajnih i marketinških timova, upravljanje s više adresa za dostavu artikala, jednostavniju naplatu i dostavu fakture kupcu.

Usto, BGA omogućuje praćenje dobavljača te generiranje upita prema dobavljačima, izradu narudžbenica i praćenje naručenih i isporučenih dobara i usluga.

U skladišnom poslovanju, BGA na jednom mjestu objedinjuje bitne organizacijske informacije te automatizira ručne obrade, povezuje procese i tijekove rada. Omogućuje upravljanje zalihama i pruža menadžmentu jasne informacije kako mogu smanjiti nepotrebne zalihe na skladištima, da bi smanjili nepotrebne i dodatne troškove u operativnom poslovanju. Posebno prilagođen modul za izradu i praćenje putnih naloga služi za unos svih vrsta troškova i izradu obračuna dnevnica i ukupnog obračuna putnog naloga.

Maida Musić Brkić – Senior poslovni analitičar, Omega Software
Maida Musić Brkić – Senior poslovni analitičar, Omega Software

Panel-diskusija

Nakon prezentacije BGA, održana je panel-rasprava s temom "Centralno planiranje, praćenje i izvještavanje izvršenja proračunskih korisnika", koju je moderirao glavni urednik Mreže i izvršni producent Mreža Smart Daya Oleg Maštruko, a sudionici su bili tech konzultant Marko Rakar, načelnica Sektora za financijske poslove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Mirela Zagorac, senior poslovna analitičarka Omega Softwarea Maida Musić Brkić i član Uprave za operacije Omega Softwarea Željko Tandarić.

Oleg Maštruko, glavni urednik Mreže i izvršni producent Mreža Smart Daya
Oleg Maštruko, glavni urednik Mreže i izvršni producent Mreža Smart Daya

Željko Tandarić ukazao je na razlike u primjeni ERP sustava kod javnih korisnika i privatnih korisnika, naglašavajući kako je kod privatnih korisnika fokus prije svega na kontroli sredstava i imovine, a kod javnih korisnika na kontroli troškova i transparentnosti trošenja sredstava. Mirela Zagorec potvrdila je kako je transparentnost trošenja sredstava ključna u javnom sektoru te da automatizacija omogućuje brže rješavanje administrativnih poslova, a zaposlenicima omogućuje više vremena za kreativna rješenja. Maida Musić Brkić istaknula je kako je kod privatnih korisnika primjena ERP-a kreativnija nego u javnom sektoru. Marko Rakar ustvrdio je kako bi bilo korisno u nekim elementima ERP-a, kao što su klasifikacija i kontrola troškova u javnim institucijama, primjenjivati modele umjetne inteligencije.

Panel-diskusija ukazala je na sve razlike u računovodstvenim praksama između javnog i privatnog sektora te odgovorila na niz aktualnih pitanja
Panel-diskusija ukazala je na sve razlike u računovodstvenim praksama između javnog i privatnog sektora te odgovorila na niz aktualnih pitanja

 

Mreza 8-9 / 2023 kolovoz-rujan 2023.