Zašto je jedan od najmodernih hrvatskih podatkovnih centara smješten u Varaždinu?

DC North je domaći podatkovni centar koji se nalazi na samom ulazu u grad Varaždin. Ovaj veliki moderni Uptime Tier III podatkovni centar osmislila je, sagradila je i vodi ga tvrtka CRATIS.

Vinko Krištić petak, 13. rujna 2024. u 14:09

CRATIS je uspješni pružatelj ICT cloud usluga te jedan od principala ICT distributera Exclusive Networks Croatia. Kako bi svojim partnerima približio mogućnosti centra DC North, Exclusive Networks je organizirao prigodno događanje za sve svoje zainteresirane partnere. Prezentacija o DC North podatkovnom centru održana je 11. rujna 2024. u Clubhouse Golf prostoru Riverside Golf kompleksa u Zagrebu. Glavni dio prezentacije održao je Matija Grabar, voditelj centra DC North i ujedno predsjednik Nadzornog odbora u CRATIS-u.

DC North je uspješna greenfield investicija

Matija Grabar predstavio je sve detalje o DC North podatkovnom centru – od samog plana i izgradnje, preko platforme, dizajna i procedura do certifikata i regulativa koje DC North zadovoljava putem svojih IT standarda.

Matija Grabar, DC North & CRATIS
Matija Grabar, DC North & CRATIS

DC North jedna je od rijetkih greenfield investicija takve vrste u Hrvatskoj. Dakle, podatkovni centar izgrađen je od same nule, a dizajnirala ga je tvrtka VERTIV. Pri izgradnji je korištena oprema samo renomiranih svjetskih proizvođača, kao što su Schneider Electrics, Huawei, Siemens, Perkins i Vertiv. Centar zadovoljava mnoštvo standarda, a najvažnije je istaknuti Tier III certifikat Uptime instituta.

Glavne značajke DC North podatkovnog centra

  • Lokacija: Varaždin
  • Najveći carrier-neutral podatkovni centar u Hrvatskoj
  • Zero-trust sigurnost, 120+ CCTV
  • IT prostor: 2000 m2 (6 IT prostorija)
  • IT energija: 2,8 MW (na prstenu)
  • Statika: 1200 kg/m2, γl = 1,4
  • Optička povezanost: 3 fiber smjera/puta
  • Sigurnost: 24x7 Security guard i NOC
  • Vatrozaštita: VESDA i NOVEC
  • Certifikati: ISO 9001, ISO 14001, ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, PCI DSS
  • Uptime Tier III Design & Facility
DC North - prizemlje
DC North - prizemlje
DC North - 1. kat
DC North - 1. kat

Zašto Varaždin?

Mnogi se pitaju zašto je za izgradnju DC North podatkovnog centra odabran upravo Varaždin, a ne Zagreb ili okolica koja je značajno bliža većini kompanija kojima DC North pruža uslugu? Lokacija DC Northa se nalazi samo 75 km od Zagreba (povezano autocestom), što je relativno mala udaljenost. Ta udaljenost je pokrivena optičkom vezom izuzetno visoke propusnosti te se prijenos podataka odvija praktički trenutno, kao da vam se centar nalazi u susjednoj prostoriji.

Lokacija centra nalazi se na prostoru zaštićenom od poplava, a valja naglasiti i da se radi o različitoj seizmičkoj zoni (VII. MSC zona veće stabilnosti) s obzirom na Zagreb. Uvijek je dobro backup držati na fizički udaljenijoj lokaciji u slučaju velikih i iznenadnih nepogoda. Osim toga, potrebno je gledati i na inozemne klijente, a lokacija u Varaždinu omogućava olakšanu povezivost s Mađarskom i Slovenijom te lakši pristup ostalim europskim zemljama.

Kad se uzmu u obzir sve navedene prednosti, odabir Varaždina za izgradnju ovakvog centra nameće se kao vrlo logičan potez.

Tech-Talk uz Palo Alto Networks i Huawei Enterprise

Nakon prezentacije održan je i ležerni Tech Talk između predstavnika firmi CRATIS, Huawei Enterprise, Palo Alto Networks i Exclusive Networks. Vrlo zanimljivu diskusiju vodio je upravo Matija Grabar kao predstavnik CRATIS-a, a vrlo rado su panelistima u riječ upadali i uzvanici iz publike sa svojim iskustvima, ali i šalama te dosjetkama.

DC North jedna je od pozitivnih hrvatskih priča kakva se može uzeti kao ogledni primjerak uspješnog poslovnog projekta u IT-u. Nadamo se da će se u budućnosti izroditi još ovakvih projekata koji će s jedne strane decentralizirati Hrvatsku i dokazati da ponekad postoji i bolje rješenje od Zagreba, a s druge strane podići Hrvatsku na IT mapi Europe i svijeta.