Za projekt robotaksija u Zagrebu prikupljeno je sto milijuna eura

U ovoj rundi među ulagačima je Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je ovo prva investicija u Hrvatskoj.

Miroslav Wranka utorak, 6. veljače 2024. u 18:15
Marko Pejković 📷 Project 3 Mobility
Marko Pejković Project 3 Mobility

Hrvatska tvrtka Project 3 Mobility, poznata po projektu robotaksija u Zagrebu, zaključila je investicijsku rundu (seriju A), čime je od privatnih investitora ukupno dosad prikupila 100 milijuna eura.

U ovoj rundi među ulagačima je Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je ovo prva investicija u Hrvatskoj. PIF je u vlasničku strukturu Project 3 Mobilityja ušao kroz svoju investicijsku kompaniju TASARU Mobility Investments, koja ulaže u pametna i održiva rješenja mobilnosti. 

Ranije su u Project 3 Mobility novac uložili proizvođač automobil Kia, bugarska softverska tvrtka SiteGround, hrvatska IT kompanija Infinum, Rimac Grupa, investicijska tvrtka specijalizirana za napredne tehnologije Neurona i katarska kompanija Elaf Auto.

"Činjenica da smo u ovako izazovnoj situaciji za nove kompanije uspjeli privući neke od najjačih globalnih strateških i financijskih investitora pokazuje povjerenje u našu viziju i tim. 

Bitno je naglasiti da su već sada sredstva privučena od privatnih investitora veća od do sada isplaćene EU potpore (89 milijuna €). Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava. 

Vjerujemo kako će naš projekt donijeti značajne koristi za Hrvatsku, kroz pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, ali i na druge načine, poput suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom. U sklopu projekta već intenzivno surađujemo s tri zagrebačka fakulteta. 

U naredne dvije godine ćemo nastaviti privlačiti privatni kapital, prateći faze realizacije projekta", izjavio je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Investicija će biti iskorištena za nastavak razvoja projekta, izgradnju specijalizirane infrastrukture te dodatno povećanje tima.