Vlasnik TikToka dijeli stotine otkaza zbog automatizacije

TikTok koristi kombinaciju automatizirane detekcije i ljudskih moderatora za pregled objavljenog sadržaja. 80 posto spornog sadržaja uklanjaju strojevi.

Miroslav Wranka nedjelja, 13. listopada 2024. u 12:15
📷 Geri Tech (Pexels)
Geri Tech (Pexels)

Društvena mreža TikTok otpušta stotine zaposlenika na globalnoj razini dok pomiče fokus na veću upotrebu umjetne inteligencije u moderiranju sadržaja. Samo u Maleziji ukinuto nešto manje od 500 radnih mjesta.

Zaposlenici, većinom uključeni u moderiranja sadržaja tvrtke, obaviješteni su o otkazima e-poštom kasno u srijedu. TikTok je Reutersu potvrdio otpuštanja i rekao kako se očekuje da će to utjecati na nekoliko stotina zaposlenika na globalnoj razini kao dio šireg plana za poboljšanje moderiranja.

TikTok koristi kombinaciju automatizirane detekcije i ljudskih moderatora za pregled objavljenog sadržaja. 

ByteDance ima više od 110.000 zaposlenika u više od 200 gradova diljem svijeta. Tehnološka tvrtka također planira dodatna otpuštanja sljedeći mjesec jer nastoji konsolidirati neke od svojih regionalnih operacija.

Tvrtka ove godine očekuje globalno ulaganje dvije milijarde američkih dolara u povjerenje i sigurnost, i nastavit će poboljšavati učinkovitost. Tvrde kako 80 posto sadržaja koji krši smjernice sada uklanjaju automatizirane tehnologije.

Do smanjenja radnih mjesta dolazi jer se globalne tehnološke tvrtke suočavaju s većim regulatornim pritiskom u Maleziji, gdje je vlada zatražila od operatera društvenih mreža podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu do siječnja u sklopu napora u borbi protiv kibernetičkih prijestupa.

Malezija je ranije ove godine prijavila nagli porast štetnog sadržaja na društvenim mrežama i pozvala tvrtke, uključujući TikTok, na pojačani nadzor na svojim platformama.