TSMC je drugi kupac ASML-ov High-NA stroja vrijednog 350 milijuna eura

ASML Holding NV će ove godine isporučiti svoj najnoviji stroj za izradu čipova tvrtki Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Mreža ponedjeljak, 24. lipnja 2024. u 07:41
📷 asml
asml

Prvi kupac stroja bio je Intel Corp.. Time će dva najveća proizvođača čipova u svijetu TSMC i  Intel Corp. imati high-NA ekstremno ultraljubičasti stroj, potvrdio je glavni financijski direktor ASML Holding NV Roger Dassen, objavila je glasnogovornica nizozemske tvrtke Monique Mols.

Intelu je najnoviji high-NA EUV stroj isporučen u tvornicu u Oregonu krajem prosinca prošle godine.

Nakon objave o drugoj prodaji ASML-ovog vrijednog stroja njegove dionice porasle su 5,2%, inače dionice tvrtke su ove godine ukupno porasle  oko 35%.

ASML-ov novi stroj može utisnuti poluvodiče linijama debljine samo 8 nanometara — 1,7 puta manje od prethodne generacije — i koristit će se za proizvodnju čipova koji će pokretati aplikacije umjetne inteligencije i naprednu potrošačku elektroniku.

Stroj košta 350 milijuna eura i teški su koliko i dva Airbusa A320. ASML je jedini svjetski proizvođač tehnologije ekstremne ultraljubičaste litografije.

ASML High-NA ekstremni ultraljubičasti sustav  📷 asml
ASML High-NA ekstremni ultraljubičasti sustav asml

Porezne olakšice

Nedavno je ASML zaprijetio je napuštanjem Nizozemske ukoliko im se ne odobre značajne porezne olakšice uslijed gubitka tržišta Kine gdje im je na zahtjev Washingtona a uz suglasnost nizozemske vlade onemoguće izvoz. ASML je, prema informacijama nevladine organizacije SOMO, dobila čak 4,4 milijarde eura povrata poreza na dobit između 2014. i 2023. godine.

ASML je jedan od najvećih poslodavaca u Nizozemskoj i najveća tehnološka tvrtka u Europi, razvija vrlo naprednu tehnologiju za proizvodnju čipova i od velike je geopolitičke važnosti za Nizozemsku. U Haagu se podigla velika strka kada je ASML, preko tadašnjeg izvršnog direktora Petera Wenninka, zaprijetio da će ponovno napustiti Nizozemsku u ožujku 2024. ako političari ne udovolje željama tvrtke. ASML je i proteklih godina imao izdašne povrate poreza. ASML već više od deset godina ima koristi od značajnih poreznih popusta putem Dutch Innovation Boxa. Zahvaljujući ovoj poreznoj mjeri, tvrtke moraju platiti samo 9 posto poreza na dobit ostvarenu 'inovativnim aktivnostima', umjesto redovne stope od 25,8 posto. ASML s Poreznom upravom sklapa višegodišnje ugovore koji sadrže ugovore o primjeni Innovation Boxa. Najnoviji sporazum vrijedi od 2024. do 2028. 

ASML je jedina tvrtka na svijetu sposobna izgraditi napredne EUV strojeve za proizvodnju čipova. Zahvaljujući monopolskom položaju ASML je vrlo profitabilna tvrtka. Tijekom proteklih deset godina godišnja neto dobit porasla je za više od 450 posto, s 1,4 milijarde eura u 2014. na 7,9 milijardi eura u 2023.  godini.