TSCM prvi put po prihodima pretekao Intel i Samsung

TSMC je godinama bio broj jedan svjetski ugovorni proizvođač čipova, ali je njegova zarada dugo bila znatno ispod one Intela i drugih vodećih proizvođača memorije

Mreža četvrtak, 8. veljače 2024. u 06:35

Međutim, puno se toga promijenilo posljednjih godina, a 2023. godine prihod TSMC-a premašio je prihod Intela i Samsunga. TSMC također vodi u operativnoj dobiti. 

📷 Dan Nystedt/Twitter
Dan Nystedt/Twitter

Posljednjih dana u objavljenim poslovnim rezultatima za četvrto tromjesečje prošle godine i za cijelu 2023. godinu jedna od najvećih zanimljivosti u poluvodičkoj industriji je da je TSMC po prihodima prvi put pretekao glavne konkurentne Intel i Samsung. Rast tajvanskog proizvođača poluvodiča, kako primjećuju analitičari, ukazuje na njegovu dobru poziciju za budućnost industrije. Prema podacima analitičara Dan Nystedta, TSMC je prošle godine uprihodio 69,3 milijarde američkih dolara dok je prihod Intela iznosio 54,23 milijarde dolara, a Samsunga 50,99 milijardi dolara. Liderska pozicija na globalnom tržištu poluvodiča nije mijenjana od 2017. godine kada je Samsung pretekao Intel. Prije toga, Intel je bio globalni lider od 1992. godine, od vremena kada je preuzeo japansku korporaciju NEC. Za razliku od Samsunga i Intela koji dizajniraju vlastite poluvodiče i proizvode ih TSCM je isključivo ljevaonica poluvodiča koja radi za kompanije poput Nvidia i Apple prema njihovim dizajnima poluvodiča.

Samsungovi prihodi ovise o NAND flash i memorijskim proizvodima, dok Intel također proizvodi procesore i logiku za klijente i podatkovne centre. Tijekom proteklih nekoliko godina, TSMC je stekao zvjezdanu reputaciju svojom proizvodnjom dok je vodeći u industriji u procesnim čvorovima, što mu omogućuje da naplaćuje više cijene od svojih konkurenata. Samsung tehnički ima vodstvo u 3nm utrci budući da koristi gate-all-around (GAA) dizajn u usporedbi s TSMC-ovim FinFET tranzistorima. Ipak, TSMC već prodaje te čipove Appleu, a tek trebamo vidjeti proizvod visokog profila koji koristi Samsungovu tehnologiju, navodno zbog problema tvrtke s prinosom.

Naravno, Intel ima svoj odjel za usluge lijevanja, koji je nedavno sklopio značajne ugovore , ali je još uvijek u povojima. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se to razvijati tijekom sljedećih nekoliko godina kada Intel preuzme vodstvo u industriji tako što će biti prva tvornica koja će ponuditi stražnju isporuku napajanja i procese ispod 3 nm za treće strane putem Intel 20A i 18A. Također se očekuje da će Samsung i TSMC prijeći na 2nm proces 2025., tako da bitka između ova tri industrijska titana tek počinje.