STMicroelectronicsu 2,2 mlrd dolara za izgradnju prve tvornice silicij karbida

STMicroelectronics, francusko-talijanska tehnološka tvrtka, trebala bi od talijanske vlade dobiti bespovratna sredstva od 2 milijarde eura za pomoć u izgradnji proizvodnog pogona proizvodnje čipova

Mreža ponedjeljak, 17. lipnja 2024. u 10:05

Pogona za proizvodnju čipova bit će na Siciliji, a njegova će ukupna vrijednost biti 5 milijardi eura. Ta će tvornica biti prva u svijetu potpuno integrirana tvornica poluvodiča od silicijevog karbida (SiC), prema New Electronicsu, a dizajnirana je za izradu mikročipova za električna vozila.

Reuters izvještava da bespovratna sredstva potpadaju pod investicijske napore EU-a za izgradnju domaće infrastrukture za proizvodnju čipova, slično američkom Zakonu o CHIPS-u i Kineskom velikom fondu. Ta ogromna ulaganja u proizvodnju mikročipova naglašavaju koliko su poluvodiči postali ključni za globalno gospodarstvo, posebno jer je nestašica čipova tijekom globalne pandemije 2020. godine izložila ranjivost industrija vrijednih bilijune dolara poremećajima.

STMicroelectronics je prva tvrtka koja je dobila odobrenje za bespovratna sredstva iz EU, ali za te bespovratna sredstva apliciraju i Intel i TSMC za svoje projekte u Njemačkoj.

SiC tehnologija

Ali same investicije, ono što ovaj razvoj čini zanimljivim je njegova usredotočenost na SiC. Umjesto upotrebe tradicionalne silicijske pločice, STMicroelectronics će koristiti silicij karbid, koji ima bolje kvalitete s obzirom na tvrdoću, toplinsku vodljivost i toplinsko širenje. To ga čini vrlo prikladnim za automobilsku i industrijsku primjenu, uključujući solarne ćelije i podatkovne centre umjetne inteligencije.

Razvoj SiC tehnologije ide ruku pod ruku s drugim istraživanjima o post-silicijskim čipovima. To je ključno, pogotovo jer se Mooreov zakon, koji kaže da će se broj tranzistora na čipovima udvostručiti svake dvije godine, usporava na svake tri godine. Novo postrojenje ST Microelectronics ima za cilj integrirati sva istraživanja i razvoj tvrtke na SiC čipovima, uključujući rad na procesima, dizajnu proizvoda, pakiranju... Također će stvarati te čipove na istoj lokaciji, omogućujući nesmetaniji tijek istraživanja i razvoja i proizvodnje.

STMicroelectronics očekuje da će to postrojenje početi proizvoditi SiC poluvodiče do 2026. godine, a trebat će mu sedam godina da dostigne puni kapacitet, proizvodeći 15.000 pločica od silicij karbida tjedno kada bude radio punim kapacitetom.