Spori oporavak globalnog tržišta procesora u prvom kvartalu 2024.

U prvom tromjesečju ove godine (Q1 2024) prihod globalne ljevaoničke industrije pao je oko 5% na tromjesečnoj razini (u odnosu na Q4 2023), te porastao 12% na godišnjoj razini (u odnosu na Q1 2023)

Mreža utorak, 28. svibnja 2024. u 06:05
📷 wikipedia
wikipedia

Kako se navodi u Foundry Quarterly Trackeru Counterpoint Researcha. Uzastopni pad prihoda industrije u prvom tromjesečju 2024. godine nije bio samo posljedica sezonskih učinaka. Na pad je također utjecao sporiji oporavak potražnje za poluvodičima koji nisu AI, obuhvaćajući sektore kao što su pametni telefoni, potrošačka elektronika, IoT, automobilska industrija i industrijske aplikacije.

Rezultati TSMC -a u prvom tromjesečju ove godine nešto su premašili očekivanja tržišta. Tvrtka je povećala svoju prognozu prihoda od umjetne inteligencije u podatkovnim centrima, predviđajući u ovoj godini više nego udvostručenje prodaje u odnosu na prethodnu 2023. godinu. Usto, TSMC je svoje procjene o rastu prihoda za 50% na godišnjoj razini produžio do 2028. godine, prije svega zbog prodaje procesora s  mogućnostima umjetne inteligencije.

Prihodi tvrtke Samsung Foundry smanjili su se prvenstveno zbog sezonalnosti pametnih telefona, zadržavši svoju drugu poziciju s tržišnim udjelom od 13% u prvom tromjesečju 2024. godine. Pametni telefon Samsung S24 ostao je svijetla točka, dok je potražnja za pametnim telefonima srednje niske klase bila relativno slaba. Tvrtka očekuje oporavak prihoda s dvoznamenkastim rastom kako se potražnja bude poboljšavala u drugom tromjesečju 2024. godine.

Tromjesečni rezultati SMIC-a nadmašili su tržišna očekivanja, a tvrtka je po prvi put osigurala globalnu poziciju broj 3 u tržišnom udjelu u prihodima od ljevaonica u prvom tromjesečju 2024. godine, jer počinje oporavak potražnje u Kini, uključujući CIS, PMIC, IoT i DDIC aplikacije. SMIC očekuje nastavak rasta u drugom tromjesečju kako se obnavljanje zaliha proširi.

UMC i GlobalFoundries naznačili su da je potražnja potrošača i pametnih telefona pala na dno. Međutim, potražnja iz automobilske industrije ostala je mješovita, pri čemu UMC očekuje da će se smanjiti u slijedećem tromjesečju, dok GlobalFoundries očekuje da će prihodi rasti u drugom tromjesečju 2024. godini.