Smjena na vrhu AWS-a: Selipsky odlazi, zamijenit će ga veteran Garman

Do smjene dolazi u ključnom trenutku za poslovanje u cloudu, koje Amazonu donosi veliki dio zarade. Iako ima najveći udio na američkom tržištu, njegova je dominacija pod pritiskom Microsoftove brzorastuće usluge Azure koja ima koristi od ponude pojačane umjetnom inteligencijom, u suradnji s tvrtkom OpenAI

Mreža utorak, 14. svibnja 2024. u 21:18
📷 Amazon
Amazon

Glavni izvršni direktor tvrtke Amazon Web Services (AWS) Adam Selipsky odstupit će s dužnosti, predajući uzde ključnog poslovanja u računalnom oblaku maloprodajnog diva dugogodišnjem insajderu Mattu Garmanu.

Trenutni viši dopredsjednik Garman preuzet će novu dužnost od 3. lipnja.

Do smjene dolazi u ključnom trenutku za poslovanje u cloudu, koje Amazonu donosi veliki dio zarade. Iako ima najveći udio na američkom tržištu, njegova je dominacija pod pritiskom Microsoftove brzorastuće usluge Azure koja ima koristi od ponude pojačane umjetnom inteligencijom, u suradnji s tvrtkom OpenAI.

AWS, druga po veličini Amazonova poslovna jedinica nakon e-trgovine, smatra se pokretačem rasta te tvrtke, u čijim prihodima drži udio od oko 40 posto.

Garman je počeo raditi u Amazonu kao pripravnik tijekom ljeta 2005. godine. Pridružio se tvrtki na puno radno vrijeme sljedeće godine, kao jedan od prvih voditelja proizvoda.

Selipsky je proveo 14 godina u AWS-u tijekom dva mandata. Bio je izvršni direktor Tableau Softwarea, jedinice Salesforcea od 2016. do 2021. godine.