Rusi u potpunosti preuzimaju Yandex za 5,21 mlrd. USD

Tehnološka tvrtka Yandex NV sklopila je ugovor vrijedan 5,21 milijardu američkih dolara u gotovini i dionicama kako bi prodala svu svoju imovinu u Rusiji konzorciju ruskih investitora.

Mreža ponedjeljak, 5. veljače 2024. u 13:32
📷 WikiFido (Wikipedia)
WikiFido (Wikipedia)

Tehnološka tvrtka Yandex NV sklopila je ugovor vrijedan 475 milijardi rubalja (5,21 milijardu američkih dolara) u gotovini i dionicama kako bi prodala svu svoju imovinu u Rusiji konzorciju ruskih investitora, uključujući fond u konačnom vlasništvu velike naftne kompanije Lukoil. Time će tvrtka koju se često naziva ruskim Googleom u potpunosti postati ruskim vlasništvom.

Yandex je razvio internetske usluge, uključujući pretraživanje, oglašavanje i dijeljenje prijevoza. Prije ruske invazije Ukrajine smatralo ga se jednom od rijetkih ruskih kompanija s potencijalom za globalno poslovanje. Kremlj je bio uključen u pregovore s Yandexom oko 18 mjeseci kako bi pokušao odvojiti Yandexovovo rusko poslovanje Yandexa NV, matične tvrtke sa sjedištem u Nizozemskoj.

Yandex je bio većinom u vlasništvu zapadnih investitora. Yandex NV bi osigurao jedan od najvećih korporativnih izlazaka iz Rusije od početka rata, ali Yandexovi poslovi koji čine više od 95 posto prihoda ostali bi u Rusiji i pali pod rusku kontrolu.

Tržišna kapitalizacija Yandexa je na 10,2 mlrd. USD, na temelju tromjesečnog ponderiranog prosjeka za dionice Yandexa na Moskovskoj burzi. Krajem 2021., prije ruske invazije, tržišna vrijednost Yandexa bila je blizu 30 mlrd. USD.

Vraćaju se na burzu?

Gotovo 88 posto Yandexove vlasničke strukture trenutno je u slobodnom prometu, s mnogim zapadnim fondovima među dioničarima.

Kupac Consortium.First je novoformirani investicijski fond kojim upravlja stečajni upravitelj Solid Management. Vodili su ga članovi višeg menadžmenta Yandexa u Rusiji, uz podršku četiri financijska investitora, uključujući Argonaut, investicijski fond u vlasništvu Lukoila.

Još tri tvrtke - Infinity Management, IT.Elaboration i Meridian-Servis - u vlasništvu Alexandera Chachave, Pavela Prassa i Alexandera Ryazanova također su bile među kupcima. Nijedan član konzorcija nije pod sankcijama SAD-a, Europske unije, Velike Britanije ili Švicarske. 

Nakon što dobije regulatorno odobrenje i odobrenje dioničara, prodaja bi trebala biti dovršena u dvije faze, od kojih se očekuje da će prva biti zatvorena u prvoj polovici 2024., a druga će uslijediti u roku od sedam tjedana.Yandex NV planira ukloniti svoje dionice klase A s Moskovske burze, što se očekuje nakon što Yandex dobije novu javnu kotaciju.

Yandex NV će zadržati portfelj od četiri tehnološka poduzeća u ranoj fazi razvoja u sektoru oblaka, podatkovnih rješenja, samovozećih i obrazovnih tehnologija.Također će zadržati podatkovni centar u Finskoj, kao i "temeljnu imovinu intelektualnog vlasništva" od 1.300 zaposlenika i prijelazne licence do 2024. godine.