Prijevare u e-trgovini premašit će 107 milijardi dolara 2029.

Nova studija analitičke tvrtke Juniper Research navodi procjenu o iznosu prijevara u e-trgovini od 44,3 milijarde američkih dolara ove 2024. godine

Gorden Knezović četvrtak, 17. listopada 2024. u 12:05
📷 freepix.uk
freepix.uk

Procjenjuje se rast prijevara na 107 milijardi dolara 2029. godine, odnosno za 141 posto. Juniper Research navodi da umjetna inteligencija (artificial intelligence, AI) potiče sofisticiranost napada u ekosustavu e-trgovine, pri čemu je ključna prijetnja upotreba deepfakeova stvorenih pomoću umjetne inteligencije za poraz sustava verifikacije. Ta prijetnja, u kombinaciji s rastućim razinama 'prijateljske prijevare', gdje prijevaru počini sam kupac, kao što je prijevara s povratom novca, sve više prijeti profitabilnosti e-trgovca.

AI omogućuje prevarantima da budu ispred sigurnosnih mjera i počine sofisticirane napade većih razmjera. Stvaranjem vjerodostojnih poruka i velikog broja sintetičkih identiteta, umjetna inteligencija omogućuje kvalitetnije napade s velikom učestalošću. Te su tehnologije također vrlo skalabilne; osnaživanje prevaranata da u velikoj mjeri automatiziraju svoje napade i nadvladaju sustave za prevenciju temeljene na pravilima.

Online trgovine moraju nastojati integrirati sustave za sprječavanje prijevara koji nude AI mogućnosti za brzo prepoznavanje novih taktika. To će se pokazati posebno važnim na razvijenim tržištima, gdje su veći trgovci izloženi većem riziku da budu meta prijevare, kao što je testiranje ukradenih kreditnih kartica, predlaže se u studiji. Trgovci koriste te iste tehnologije kako bi prepoznali nove obrasce prijevare i reagirali u stvarnom vremenu. Trgovci moraju raditi na uključivanju biometrijske identifikacije u procese plaćanja kako bi dodatno osigurali transakcije.