Prihod od poluvodiča lani pali 9%, ove godine slijedi rast

Omdijino najnovije izvješće Competitive Landscape Tool otkriva pad u industriji poluvodiča, s padom prihoda od 9% s 597,7 milijardi američkih dolara 2022. na 544,8 milijardi u 2023. godini

Mreža ponedjeljak, 1. travnja 2024. u 09:15

Pad je uslijedio nakon dvije godine rekordnog rasta, što samo potvrđuje cikličku prirodu tržišta poluvodiča. 

Uspon tržišta koji je započeo tijekom pandemije covida-19 je završen. Nakon porasta potražnje za poluvodičima tijekom pandemije, što je dovelo do nestašice na tržištu, tržište se preokrenulo. Potražnja je smanjena zbog makroekonomskih razloga, dok se ponuda poluvodičkih komponenti povećala.

globalni prihodi od poluvodiča 📷 Omdia
globalni prihodi od poluvodiča Omdia

Poticaj od AI-ja

Unatoč sveukupnom padu u industriji poluvodiča, umjetna inteligencija (artificial intelligence, AI) se prošle 2023. godine pojavila kao značajan pokretač rasta u industriji s tvrtkama usredotočenim na taj segment. NVIDIA je očiti pobjednik u tom području, više je nego udvostručila svoj prihod od poluvodiča od 2022. na 49 milijardi dolara u 2023. godini. Koliki je to rast pokazuje činjenica je da NVIDIA-jin prihod od poluvodiča prije pandemije 2019. godine bio ispod 10 milijardi dolara.

Memorija velike pojasne širine (HBM) integrirana s GPU-ima za omogućavanje AI aplikacija također ima veliku potražnju. Tu tržištre predvodi SK Hynix. Tržište memorije imalo je sveukupni pad u 2023. godini, dok je tržište HBM-a pokazalo snažan rast od 127% u odnosu na prethodnu godinu. Omdia predviđa da će HBM vjerojatno zabilježiti veće stope rasta u 2024. godini, između 150-200%.

Automobilska industrija

U 2023. godini automobilski segment imao je veći utjecaj na tržištu poluvodiča jer je povećao svoj rast prihoda na preko 15% na više od 75 milijardi dolara. Porast električnih vozila i integracija inteligencije u automobile povećavaju potražnju za poluvodičima u tom segmentu i čine približno 14% cjelokupnog tržišta poluvodiča. 

tržišni udjeli najvećih proizvođača poluvodiča u svijetu 📷 Omdia
tržišni udjeli najvećih proizvođača poluvodiča u svijetu Omdia

Tržišni udjeli

Rast prihoda doveo je NVIDIA na drugu najveću poluvodičku poziciju po prihodima u 2023. godini, odmah iza Intela. Samsung, koji je bio vodeći u industriji u 2022. godini, pao je na treće mjesto u 2023. godini jer su njihovi prihodi od memorije pali za gotovo polovicu u odnosu na razinu iz 2021. godine.  

Pad je osobito utjecao na velike proizvođače memorije, tradicionalno među vodećim tvrtkama poluvodiča po prihodu. Prethodno, od 2017. do 2021. godine, Samsung Electronics, SK Hynix i Micron Technology bili su rangirani u prvih pet globalnih kompanija po prihodu. Međutim, usred izazovnih uvjeta na tržištu memorije, Samsung Electronics pao je lani na treće mjesto, SK Hynix na šesto, a Micron Technology na dvanaesto mjestu.

cikličnost tržišta poluvodiča 📷 Omdia
cikličnost tržišta poluvodiča Omdia

Ciklični uspon

Omdia navodi kako industriju poluvodiča očekuje obećavajući rast jer poduzeća sve više koriste generativne sposobnosti umjetne inteligencije, potičući svježu potražnju u cijelom opskrbnom lancu. Od 2023. godine globalna industrija poluvodiča strateški je prilagodila zalihe zahvaljujući makroekonomskim utjecajima koji su uzrokovali nižu potražnju od očekivane i sporiju prilagodbu zaliha. Omdia predviđa da će ljevaonička industrija poluvodiča porasti za otprilike 16% u 2024. godini.