OpenAI trenirat će umjetnu inteligenciju na Redditu

Reddit raspolaže s više od milijardu objava i više od 16 milijardi komentara. Taj sadržaj izrađen ljudskom rukom zlatni je rudnik za tvrtke koje se bave generativnom umjetnom inteligencijom.

Miroslav Wranka utorak, 21. svibnja 2024. u 11:05
📷 Brett Jordan (Pexels)
Brett Jordan (Pexels)

OpenAI je postigao dogovor s Redditom o korištenju podataka te platforme za obuku modela umjetne inteligencije.

Na službenom blogu su objavili kako će im partnerstvo s Redditom omogućiti pristup "strukturiranom i jedinstvenom sadržaju u stvarnom vremenu".
Sadržaj Reddita bit će uključen u ChatGPT, a tvrtke će raditi zajedno kako bi donijele nove "značajke koje pokreće umjetna inteligencija" i korisnicima i moderatorima Reddita. Nije precizirano o kakvim se značajkama radi.

OpenAI će također postati Redditov partner za oglašavanje.

OpenAI ima nekoliko sličnih ugovora o licenciranju s pružateljima sadržaja u rasponu od servisa za medijske sadržaje do novinskih izdavača. 

Ali, u većini njih dio vlasničkog udjela ne drži Sam Altman, glavni izvršni direktor OpenAI-ja, koji posjeduje udio od 8,7 posto u Redditu, što ga čini trećim najvećim dioničarom. Nekad je bio i član upravnog odbora te tvrtke.

Pregovore je zbog toga navodno vodio glavni operativni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap, a zeleno svjetlo dao upravni odbor te tvrtke. Altman, koji je član tog odbora, izuzeo se iz odlučivanja u ovom slučaju, tcrde u OpenAI-ju. 

Ključan izvor prihoda

Za Reddit su ugovori o licenciranju podataka sve važniji dio strategije rasta otkad je izlistan na tržištima kapitala. U prospektu za javnu ponudu dionica otkrili su kako imaju sporazume o korištenju podataka i s drugim tvrtkama, među kojima prednjači Google, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna američkih dolara.

U svom prvom izvješću o poslovanju objavili su povećanje prihoda od 450 posto na godišnjoj razini, što se uglavnom može pripisati tim ugovorima.

Reddit raspolaže s više od milijardu objava i više od 16 milijardi komentara. Obje brojke rastu svakodnevno zahvaljujući stotinama milijuna aktivnih korisnika. Taj sadržaj izrađen ljudskom rukom zlatni je rudnik za tvrtke koje se bave generativnom umjetnom inteligencijom.

Ali, tvrtka bi se mogla suočiti s protivljenjem korisnika, nezadovoljnim načinom kako se njihove podatke unovčava. 

Slične probleme ima Stack Overflow, koji je nedavno potpisao ugovor s OpenAI-jem za isporuku podataka.

U znak prosvjeda neki su korisnici izbrisali svoje najbolje ocijenjene odgovore na pitanja u zajednici. Stack Overflow vratio je izbrisane postove i zabranio te korisnike, tvrdeći da nisu u skladu s njegovim uvjetima usluge.

Vana, startup izgrađen na blockchainu, pokušava pokrenuti podatkovni "DAO" (kratica za digitalnu autonomnu organizaciju) kako bi korisnici Reddita mogli objediniti svoje podatke i omogućiti im da zajedno odluče kako će se ti kombinirani podaci koristiti (ili prodavati). 

Reddit je zabranio Vanin subreddit posvećen raspravi o DAO-u i optužio tvrtku kako zlorabi svoje kontrole izvoza podataka.