OpenAI dobio prvu šeficu financija i direktora proizvoda

Friar i Weil trebali bi skalirati operacije te tvrtke, postaviti strategiju za sljedeću fazu rasta i osigurati timovima resurse potrebne za nastavak napredovanja.

Miroslav Wranka nedjelja, 16. lipnja 2024. u 10:05
Sarah Jane Friar 📷 Stephen McCarthy   Wikipedia
Sarah Jane Friar Stephen McCarthy Wikipedia

Sarah Friar, bivša izvršna direktorica tvrtke za društvene medije Nextdoor, postala je prva financijska direktorica OpenAI-ja.

Ujedno je i Kevin Weil - koji je prethodno radio na Twitteru, Facebooku i Instagramu - postao glavnim direktorom za proizvode.

Friar je ranije bila financijska direktorica u Squareu, a radila je i za Walmart, Goldman Sachs, McKinsey i Salesforce.

Glavni izvršni direktor OpenaAI-ja Sam Altman očekuje kako će Friar i Weil skalirati operacije te tvrtke, postaviti strategiju za sljedeću fazu rasta i osigurati timovima resurse potrebne za nastavak napredovanja.

Nova imenovanja uslijedila su nakon odlaska suosnivača OpenAI-ja i glavnog znanstvenika Ilye Sutskevera u svibnju, kojeg je zamijenio Jakub Pachocki.

Pachocki je prethodno bio direktor istraživanja OpenAI-ja. Bio je na čelu timova koji su razvili GPT-4 i OpenAI Five.

Sutskever je odigrao ključnu ulogu u Altmanovom dramatičnom otpuštanju i ponovnom zapošljavanju u studenom prošle godine. U to je vrijeme Sutskever bio u upravnom odboru OpenAI-ja i pomogao je u orkestriranju Altmanova otkaza.

Nekoliko dana kasnije promijenio je mišljenje, potpisavši pismo zaposlenika u kojem se traži Altmanov povratak i izražava žaljenje zbog njegovog "sudjelovanja u postupcima odbora".

Nakon što se Altman vratio, Sutskever je uklonjen iz upravnog odbora, a njegova budućnost u tvrtci postala je nejasna.

Andrej Karpathy, istraživač umjetne inteligencije i jedan od osnivača OpenAI-ja, napustio je tvrtku u veljači.

OpenAI je u ožujku imenovao niz novih direktora.U toj su rundi na ključne pozicije postavljeni Sue Desmond-Hellmann, bivša izvršna direktorica Zaklade Billa i Melinde Gates, Nicole Seligman, bivša predsjednica Sony Entertainmenta, i Fidji Simo, izvršni direktor Instacarta.