Microsoft s krajem ožujka prestaje s poslovnim uslugama u Rusiji

Kako bi bio u skladu s propisima EU-a navedenim u prosincu 2023., Microsoft će krajem ožujka prekinuti pružanje usluga u cloudu ruskim organizacijama

Mreža četvrtak, 28. ožujka 2024. u 11:20

To se prvotno trebalo dogoditi 20. ožujka, ali je dano dodatno vrijeme pogođenim organizacijama da pređu na alternativna rješenja.  Kao rezultat provedbi sankcija EU-a, organizacije u Rusiji više neće imati pristup Microsoftovim proizvodima uključujući Office 365 aplikacije, OneDrive, Microsoft Teams, Azure, SharePoint, Visual Studio, SQL Server, kao i LinkedIn aplikacije i razvojni kompleti za Media Player. Ništa za sada ne upućuje da će Microsoft ograničiti svoje usluge u cloudu pojedinačnim korisnicima u Rusiji. 

U međuvremenu, ruska vlada uložila je napore u promicanje domaćih alternativa Microsoftovim uslugama kako bi osigurala nastavak glatkog poslovanja privatnih tvrtki i organizacija. 

📷 depositphotos
depositphotos

Rusko Ministarstvo digitalne transformacije, komunikacija i masovnih medija očekivalo je takav potez američkih pružatelja usluga u cloudu kao što su Microsoft, Amazon, Google i Oracle. Tako je prošle godine počelo savjetovati ruske organizacije da prijeđu na domaće alternative. Nikakva konkretna ruska alternativa nije za sada najavljena pa nije jasno kako će naći zamjenu organizacije kojima budu uskraćene Microsoftove usluge. Propisi EU posebno spominju zabranu pružanja softvera za upravljanje širokim spektrom bitnih poslovnih operacija. 

Posljednje uvođenje sankcija dolazi kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine i agresije koja traje više od dvije godine. Sankcije se obično koriste protiv zemalja u takvim situacijama s određenim uspjehom. Obično neki tehnološki proizvodi izbjegavaju sankcije tako što se isporučuju preko distributera trećih strana i prodaju u Rusiji, ali druge važne politike sankcija ne mogu se zaobići, poput zabrane SWIFT-a koja sprječava online transakcije putem banaka. 

Na hardverskoj strani tehnologije, izvješća pokazuju da Kina i Rusija još uvijek uživaju u uvozu komponenti za opremu za proizvodnju čipovaračunala i poslužitelje. Zanimljivo je da su sankcije također osigurale profit krijumčarima iz drugih zemalja, a vidjeli smo kako su neki krijumčari uhvaćeni, njihova roba zaplijenjena i suočeni s vjerojatnim pravnim postupcima. U međuvremenu, smatra se da su se neki ruski subjekti pretplatili na Microsoftove usluge u cloudu koristeći strane račune ili koristeći druge metode zaobilaženja.