Microsoft će uložiti 3,2 milijarde eura u umjetnu inteligenciju u Njemačkoj

Investicijom će biti prošireni kapaciteti računalnog oblaka u Frankfurtu i izgrađeni podatkovni centri u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Mreža ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 00:10
📷 Markus Spiske (Unsplash)
Markus Spiske (Unsplash)

Microsoft je obećao izdvojiti 3,2 milijarde eura za infrastrukturu i podatkovne centre namijenjene umjetnoj inteligenciji u Njemačkoj u sljedeće dvije godine.

Bit će to najveća pojedinačna investicija te tvrtke u neku europsku državu od 1983. godine, otkad je Microsoft prisutan na Starom kontinentu. 
Njome će biti prošireni kapaciteti računalnog oblaka u Frankfurtu i izgrađeni podatkovni centri u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U Microsoftu procjenjuju kako potražnja za računalstvom raste u Njemačkoj jer se sve više industrijskih sektora zanima za umjetnu inteligenciju. 
Kao potencijalno zanimljive izdvojili su sektore kao što su proizvodnja, automobilska industrija, financijske usluge, farmaceutika, biološke znanosti i medicinska tehnologija. 

U planu i obuka za radnike

Nekoliko velikih njemačkih tvrtki, poput Siemensa, već koriste Azure OpenAI za pisanje računalnog koda. Bayer koristi Microsoftov 365 Copilot za pomoć radnicima pri sažimanju teksta u e-porukama ili nacrtima izvješća, dok Commerzbank navodno planira razviti virtualnog bankarskog avatara temeljenog na umjetnoj inteligenciji.

Proizvođač Windowsa također se obvezao pomoći u razvoju digitalnih vještina za više od 1,2 milijuna radnika do kraja 2025. Taj će program educirati radnike o tome kako umjetna inteligencija radi i promicati izgradnju i korištenje tehnologije na odgovoran i siguran način. To bi uključivalo stjecanje prvog profesionalnog certifikata za generativnu umjetnu inteligenciju.

Microsoftovo ulaganje u OpenAI pomoglo je jačanju njegovog poslovanja s umjetnom inteligencijom i računalstvom u oblaku, poslavši tržišnu kapitalizaciju te tvrtke iznad tri bilijuna američkih dolara

U prosincu je obećao kupcima mogućnost pohranjivanja i obrade svih osobnih podataka – čak i ako su pseudonimizirani – na poslužiteljima unutar Europe kako bi bili u skladu s europskom digitalnom granicom.

Amazon također planira pokrenuti svoj AWS European Sovereign Cloud kako bi bio u skladu s istim pravilima,  iako još nije poznato gdje će graditi svoje podatkovne centre.