Kina je izuzetak u globalnom tržištu cloud usluga

Podaci Synergy Research Group za drugo tromjesečje ove godine (Q2 2024) pokazuju da su Amazon, Microsoft i Google predvodnici po prihodima na globalnom tržištu cloud computinga

Gorden Knezović utorak, 1. listopada 2024. u 06:05
📷 DeviantArt
DeviantArt

Njihovi tržišni udjeli iznosili su 32%, 23% odnosno 12%, nijedna druga tvrtka nije dostigla više od 4% globalnog tržišnog udjela. Nakon tri liderska pružatelja cloud usluga, prvih šest globalne ljestvice čine Alibaba, Oracle i Salesforce.

Hiperrazmjeri

“Ovo je jednostavno igra razmjera. Amazon, Microsoft i Google imaju globalnu mrežu od preko 560 operativnih hiperrazmjernih podatkovnih centara. Samo u drugom tromjesečju ove godine uložili su više od 48 milijardi američkih dolara u kapitalna ulaganja, od čega je većina usmjerena u izgradnju, opremanje i ažuriranje njihovih podatkovnih centara i povezanih mreža,” rekao je glavni analitičar u Synergy Research Group John Dinsdale.

Izuzimajući Kinu, prva tri globalna pružatelja usluga clouda neprikosnoveni su lideri u svim većim regijama (u SAD-u, APAC bez Kine, Europi i ostatku svijeta.

Oracle, Salesforce, IBM i NTT su iza tri lidera s promjenjivim udjelima u regijama. Da bi se bilo lider na tržištu cloud usluga nužne su velike investicije, stalne tehnološke inovacije, globalni brend i prisutnost, odnosno podatkovni centri diljem svijeta… Zbog toga je teško ozbiljno globalno konkurirati trojici tržišnih lidera, ono što je moguće je steći dijelove tržišta u pojedinim zemljama ili možda u regijama. Prednosti lokalnih igrača su prilagodljivost lokalnim regulatornim zahtjevima, prednost rezidentnosti podataka…

Kina je izuzetak zbog geopolitičkih i povijesnih utjecaja. Zapadnim pružateljima cloud usluga ozbiljno je ograničeno natjecanje na kineskom tržištu, a tržište je dovoljno veliko da podrži više lokalnih tvrtki. Tržište trenutno vode Alibaba, Tencent, China Telecom i Huawei. Prvih deset igrača sve su kineske tvrtke. 

Prihodi

Synergy podaci pokazuju da su prihodi od usluga infrastrukture u cloudu (uključujući IaaS, PaaS i hostirane privatne usluge u cloudu) iznosili 79 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine, dok su prihodi u zadnjih dvanaest mjeseci dosegnuli 297 milijardi dolara. Javne IaaS i PaaS usluge i dalje čine najveći dio tržišta. Geografski gledano, SAD je i dalje daleko najveće tržište usluga u cloudu, slijedi Kina, a te su dvije zemlje tržišno daleko ispred ostalih. Ostatak nacionalnih tržišta iza SAD i Kine predvode Japan, Velika Britanija, Njemačka i Indija. Po regijama SAD je zapravo daleko veći od cijele regije APAC. Zajedno, SAD, Kina, APAC i Europa čine više od 90% ukupnog globalnog tržišta.