IT potrošnja povećat će se za 6% u ovoj godini

Nakon razdoblja usporavanja, Canalysovo ažuriranje IT prilika za veljaču predviđa rast globalne IT potrošnje od 6,2% u 2024. godini, trebala bi dostići 4,94 bilijuna američkih dolara

Gorden Knezović četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:05
📷 Canalys
Canalys

Rast IT potrošnje neće spriječiti niti nepovoljne ekonomske prilike u svijetu, geopolitičke napetosti diljem svijeta, energetska nesigurnost, prijetnja kibernetičkim napadima, 50-tak nacionalnih izbora u ovoj godini koji će obuhvatiti čak 45% svjetske populacije. Unatoč svim prijetnjama kao što su rast inflacije i prijeteća recesija koje su izrazite u prvom tromjesečju ove godine, organizacije i dalje prepoznaju ključnu ulogu tehnologije i IT usluga u transformaciji i širenju poslovanja, izgradnji otpornosti i povećanju produktivnosti zaposlenika, navodi Canalys.

Regionalna kretanja

Predviđa se da će Sjeverna Amerika, s visokom koncentracijom tehnoloških lidera i startupa, inicijativama za državnu potrošnju i radnom snagom usmjerenom prema velikim poduzećima, rasti za 6,6% i činiti 38,8% svjetske IT potrošnje. Rast u azijsko-pacifičkom području (+7,4%) oporavit će se, potaknut kontinentalnom Kinom i kontinuiranim širenjem Indije. Rast u regiji EMEA (+4,2%) bit će prigušeniji zbog slabih gospodarskih trendova na ključnim tržištima, uključujući Njemačku, na koju utječu slab izvoz, nedostatak kvalificirane radne snage, visoke kamatne stope i neizvjesnost oko energetske sigurnosti.

Doprinos Gen AI

Generativna umjetna inteligencija (Gen AI) bit će katalizator za višegodišnji investicijski ciklus u svim IT segmentima. Iako je 2024. godina polazna točka, AI će preoblikovati cijeli tehnološki krajolik u nadolazećim godinama. AI za infrastrukturu (AIOps) i infrastruktura za AI, AI ugrađen u softver, aplikacije, dodatke i uređaje te usluge koje pomažu tvrtkama u planiranju, usvajanju, implementaciji, korištenju i optimizaciji AI predstavljat će nove prilike za rast. Canalys predviđa da će gen AI biti prilika od 159 milijardi dolar potrošnje do 2028. godine.

📷 Canalys
Canalys

Tržišni trendovi

Tržište osobnih računala vratit će se u rast. Canalys predviđa oživljavanje prodaje osobnih računala, s modelima s AI-om koji će dodatno potaknuti aktualni ciklus osvježavanja novih uređaja, prije svega s Windowsima 11.

Poslužitelji će nadoknaditi pad u umrežavanju u segmentu infrastrukture, ulaganje u skuplje i snažnije poslužitelje sposobne za AI nadoknadit će pad u potrošnji mrežnog hardvera.

Kibernetička sigurnost ostat će organizacijama prioritet ulaganja zbog rastućih prijetnji, potrošnja na kibernetičku sigurnost ostat će snažna, a ulaganja u platforme XDR, SASE i CNAPP dobivaju na snazi.

Potražnja za upravljanim IT uslugama će rasti. Kako složenost raste i organizacije traže stručnost, rast upravljanih IT usluga nadmašit će ukupnu IT potrošnju, pri čemu će kibernetička sigurnost, aplikacije i upravljanje infrastrukturom u cloud computingu biti prioritet.

Obveze prema uslugama infrastrukture u cloudu će se povećati. Rast usluga infrastrukture u cloudu ponovno će se ubrzati, potaknut većim obvezama potrošnje dok korisnici planiraju sljedeći val migracije u cloud i usvajanja umjetne inteligencije.

AI će postati značajka, a ne naknada. Iako će softver s integriranom umjetnom inteligencijom povećati potrošnju u kratkom roku, očekujte da će dugoročno postati standardna značajka.

Rast potrošnje u cloudu 20%

Globalna potrošnja za usluge infrastrukture u cloudu porasla je za 19% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2023. Godine (Q4 2023) i dosegla 78,1 milijardu dolara, što je povećanje od 12,3 milijarde dolara u odnosu na Q4 2022. Za cijelu 2023. godinu ukupna potrošnja na usluge infrastrukture u cloudu porasla je 18% na 290,4 milijarde dolara, u odnosu na 247,1 milijardu dolara u 2022. godini. Utjecaj IT optimizacije poduzeća na tržište usluga u cloudu opada, a sve više korisnika proširuje svoje obveze s hiperskalerima u predviđanje povećanih zahtjeva za potrošnjom. Napori za migraciju u cloud ponovno su u porastu, usporedo s porastom nove potražnje, osobito u širokom prihvaćanju AI aplikacija. Hyperscaleri neprestano povećavaju ulaganja u generativnu umjetnu inteligenciju, očekujući da će iskorištavanje njezinih mogućnosti katalizirati nove prilike u potrošnji clouda. U 2024. Godini Canalys očekuje da će se potrošnja na usluge globalne infrastrukture u cloudu povećati za 20%, u usporedbi s 18% u 2023. godini.  

Integracija Gen AI u cloud

U četvrtom tromjesečju 2023. godine (Q4 2023) tri najbolja pružatelja usluga u cloudu – AWS, Microsoft Azure i Google Cloud – zajedno su porasli za 21% i činili 66% ukupne potrošnje. U Q4 2023 Microsoft Azure i Google Cloud zabilježili su snažan ponovni rast prihoda, oba ponovno premašivši 25%. S rastom od 30% Microsoft je značajno nadmašio tržište i nastavlja smanjivati ​​jaz u odnosu na AWS. Tržišni vodeći AWS zabilježio je uzlet rasta u usporedbi s prethodnim tromjesečjima, ali povećanje od 13% na godišnjoj razini ostaje iza putanje Microsoft Azurea i Google Clouda. 

Integracija generativne umjetne inteligencije u mainstream softverske proizvode ubrzava se, što potencijalno dovodi do brže komercijalizacije generativnih AI aplikacija. Google je nedavno predstavio svoj rebrandirani veliki jezični model Gemini u Workspace aplikacijama, kao što su Gmail i Docs. U isto vrijeme, Microsoft je lansirao Copilot za Microsoft 365 prošlog studenog, ugrađujući svoju generativnu AI platformu u Word, Excel i druge uredske aplikacije.

📷 Canalys
Canalys

Tržišni udjeli

Amazon Web Services (AWS) predvodio je tržište usluga infrastrukture u cloudu u Q4 2023, s udjelom od 31% ukupne potrošnje. Nakon nekoliko tromjesečja usporavanja rasta, AWS je zabilježio skroman uzlet u zamahu, s povećanjem prihoda za 13% na godišnjoj razini. 

Microsoft Azure, kao drugi najveći pružatelj usluga u cloudu, ostvario je povećanje tržišnog udjela na 26% u Q4 2023, u usporedbi s 23% u Q4 2022. Nagli porast usvajanja umjetne inteligencije povećao je Azureov prihod za 30% u usporedbi s Q4 2022. Azure je proširio svoj podrška za najnovije OpenAI modele u Q4, uključujući GPT-4 Turbo, GPT-4 s Vision i Dall-E 3.

Google Cloud bio je treći najveći pružatelj i porastao je za 26% na 10% tržišta u Q4 2023. Potaknut potražnjom za umjetnom inteligencijom, Google Cloud započeo je novu putanju rasta u Q4 2023.