INTERVJU – Tomislav Makar, A1: 100 milijuna IoT uređaja, međugradska optika i čari telekomunikacija

Tvrtka A1 investirat će više od 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, u razvoj optike i 5G tehnologija, jer želi biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog društva i gospodarstva

Zvonko Pavić ponedjeljak, 8. srpnja 2019. u 00:00

Tvrtka A1 Hrvatska obilježila je 20 godina poslovanja na domaćem tržištu. Riječ je o kompaniji koja je svojim ulaganjima pridonijela razvoju i napretku telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj. Prvi su uveli mobilnu uslugu na bonove, plaćanje parkinga SMS porukom te međunarodni video poziv. Kupnjom B.neta 2011. godine, tvrtka je iz mobilnog prerasla u konvergentnog operatora koji nudi i fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup Internetu te televizijske usluge. Preuzimanje B.neta bila je dotad najveća akvizicija na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu. Danas je A1 pružatelj brojnih digitalnih sadržaja, koji i dalje ulaže u modernizaciju i kvalitetu mreže, s ciljem stvaranja sustava mreže pete generacije koja će Hrvatskoj donijeti jednaku povezivost u svim dijelovima zemlje.

A1 Hrvatska ovih je dana osvojio i certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno u najvećim gradovima, naseljima i na prometnicama te prikupljanjem podataka o kvaliteti usluge kod samih korisnika diljem Hrvatske. Mjerenjem glavnih parametara važnih za korisnike – poput govorne usluge, kvalitete pristupa web-stranicama, YouTube streaming servisa i preuzimanja sadržaja – A1 Hrvatska zabilježila je ukupno najbolji rezultat, i time šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu u našoj zemlji. Mobilnom mrežom A1 pokriveno je 99% populacije u Hrvatskoj, od čega je 98% pokrivenost 4G mrežom.

Naprednim se tehnologijama u 4G Advanced Pro mreži postižu brzine do 1,35 Gbps. A1 Hrvatska je i pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom koja omogućuje velikom broju uređaja slanje potrebnih informacija s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost. Kad je u pitanju fiksna mrežna, A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530 tisuća kućanstva u više od 50 gradova superbrzim Internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi. O svemu tome, o dva desetljeća rada u Hrvatskoj i tehnološkim novitetima koje A1 uvodi u sljedećem razdoblju, razgovarali smo s Tomislavom Makarom, tehničkim direktorom tvrtke.

Početak priče

Priča tvrtke A1 Hrvatska započela je prije 20 godina, kada ste zakoračili na domaće telekomunikacijsko tržište. Kako je to bilo? Kako su izgledali počeci rada u tadašnjem Vipnetu?

Osjećaji i sjećanja su lijepi. A1 Hrvatska od samih se početaka, otkako se 1999. pojavila na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu kao tada najveća greenfield investicija, pozicionirala kao inovativna i drugačija poslovna priča – startup s velikim idejama i ambicijama. Prve su brojke već na samom kraju te godine jasno dale do znanja kako mislimo ozbiljno, jer tadašnji je Vipnet imao oko 500 zaposlenih i 150 tisuća korisnika, a preuzimanjem 48,3% tržišta, kompanija je ostvarila najbolji ulazak drugog GSM operatora u Europi. Velik dio tog uspjeha može se zahvaliti različitim inovativnim uslugama i servisima poput prvog uvođenja prepaida u Hrvatsku.

Što biste izdvojili kao najveće tehnološko postignuće kompanije tijekom ovih 20 godina?

Tijekom svih 20 godina postojanja tvrtka A1 Hrvatska stalno je predstavljala brojne inovacije i tehnološka postignuća na našemu tržištu. Među naša najveća postignuća u samim počecima ubrajaju se prva služba za korisnike koja je radila 0-24, usluga SMS parkinga te uvođenje supstitucije za fiksnu mrežu preko mobilne – Homebox. Među prvima u svijetu svojim smo korisnicima omogućili MMS u roamingu, prvi smo ostvarili konferencijski videopoziv između četiri grada, kao i prvi međunarodni videopoziv. Homebox bio je i prva prepaid fiksna linija u Hrvatskoj te prva 4G+/LTE tehnologija u našoj zemlji. Podsjećam još kako je A1 u tim trenucima bio prvi domaći telekom s tehnologijom GPRS, UMTS i EDGE te prvi mobilni operator koji je ponudio videopoziv preko VMC UMTS-a. Tehnološka inovacijska kompozicija nastavila se preko demonstracije brzina viših od 20 Gbps na 5G mreži prošle godine, te nedavnim puštanjem 5G u živoj mreži.

Važno je ulagati u kvalitetu komunikacije

Prema posljednjem P3 istraživanju, vaša je tvrtka osvojila certifikat Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Koliko danas ulažete u razvoj mobilne mreže i što vam je pritom u fokusu?

Tvrtka A1 Hrvatska kontinuirano investira u razvoj mobilne mreže, a jedna od posljednjih implementacija je ona LTE Advanced Pro funkcionalnosti, čime smo povećali kapacitete i omogućili mobilno surfanje do 1,35 Gbit/s. Time smo se svrstali među najmodernije svjetske mreže. Našom mobilnom mrežom pokriveno je 99% populacije Hrvatske. 4G Advanced Pro mrežom i nedavno predstavljenim brzinama od 1,35 Gbps užurbano proširujemo pokrivenost te razvoj novih kapaciteta, koji su potrebni za supstituciju zastarjele fiksne infrastrukture koja ne nudi potrebne brzine bežičnim tehnologijama. Nastavljamo sa snažnim investicijama u narednim godinama. Investirat ćemo više od 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, a osobito u razvoj optike i 5G tehnologije, jer želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog tržišta, društva i gospodarstva.

Isto istraživanje potvrdilo je A1 kao pružatelja najbolje fiksne mreže s najvećim brzinama preuzimanja i minimalnom količinom latencije. Koliko su danas važne visoke brzine preuzimanja podataka i minimalna latencija?

Vrlo visoke brzine preuzimanja i minimalne latencije od važnosti su za krajnjeg korisnika. Stalno povećanje brzina potrebno je zbog trenda porasta spojenih uređaja u svakom kućanstvu, i sve veće potražnje za dodatnim multimedijalnim servisima poput videostreaminga. Prema posljednjoj P3 analizi fiksnih linija, A1 mreža bilježi najveću brzinu dohvata podataka s Interneta u odnosu na konkurenciju, i najbolje vrijeme odziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje. Upravo zbog navedenih parametara prvi smo izbor zaljubljenika u gaming, eSport te virtualnu stvarnost, jer je upravo njima minimalna latencija od ogromne važnosti. Poslovni korisnici, pak, očekuju vrhunsku uslugu bez kompromisa.

Dodatni kapaciteti na zahtjev

Tijekom sezone, koja je sada u punom jeku, na obali dolazi do opterećenja zbog velikog broja turista na mobilnoj mreži. Kakva je situacija ove godine i kako A1 stoji kad je to u pitanju?

Turistički orijentirana područja priobalja i otoka poseban su izazov zbog značajnih potreba za dodatnim kapacitetima. Uvođenjem naprednih funkcionalnosti u radiomreži podižemo kvalitetu mreže na obali i otocima. Jedna od tih implementiranih funkcionalnosti je nedavna nadogradnja mreže 4G Advanced Pro, čime smo u A1 osigurali maksimalni kapacitet do 1,35 Gbps na najopterećenijim lokacijama u turističkim mjestima, kao i na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prednosti spomenute nadogradnje mreže i osiguranih maksimalnih kapaciteta, osim domaćih korisnika, osjete i korisnici roaminga na našoj obali.

Protekle ste godine Cres i Rab pretvorili u gigabitne otoke – što to znači i kako ste u tome uspjeli?

Gigabitne brzine na Cresu i Rabu te povezanost ta dva otoka, postigli smo implementacijom novih transportnih tehnologija. Korištenjem 5G funkcionalnosti povećali smo propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom za sve naše korisnike na tim lokacijama. Riječ je o svojevrsnom tehnološkom iskoraku u mobilnoj mreži, temeljenom na modernizaciji radio-relejnih mikrovalnih sustava koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta. Investicije poput ove stanovnicima otoka omogućuju da ne moraju nužno napuštati svoja naselja kako bi se educirali, brinuli o vlastitom zdravlju ili vodili posao.

Internet sve većeg broja stvari

Jedna od posljednjih inovacija koje ste prezentirali bila je A1 NB IoT mreža. U čemu je ta mreža posebna?

U travnju ove godine predstavili smo vlastitu mrežu A1 NB IoT kao prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti tom tehnologijom. Ona omogućuje velikom broju uređaja, odnosno senzora, da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost, poput podzemnih garaža, šahtova, podruma i slično – a primjenjuje se u slučajevima gdje je potrebno slanje i analiziranje telemetrijskih podataka. Mrežu karakterizira brza implementacija, velika količina uređaja na malom prostoru, pouzdanost i kvaliteta, kao i niska potrošnja baterije, koja osigurava dugu autonomiju od 10 do 15 godina. A1 NB IoT-om pružili smo priliku svima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristiti za svoja rješenja ili za svoje poslovne potrebe.

Prezentirali ste i prve 5G brzine preuzimanja na mobilnim uređajima iznad 1 Gbps u Hrvatskoj. Kakve su točno brzine zabilježene?

A1 Hrvatska prezentirala je prve 5G brzine preuzimanja podataka u Hrvatskoj iznad 1 Gbps u živoj mreži na prvim mobilnim 5G uređajima. Demonstracija je ostvarena u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži, na lokaciji A1 kampusa u Zagrebu. Prilikom demonstracije ostvarena je i vrlo niska latencija od samo 6 milisekundi, što je rekord na pristupnoj mreži. Usporedbe radi, riječ je o dvostruko manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži.

Kako stojite kad su u pitanju ostale lokacije u Hrvatskoj – gdje će biti sljedeća testiranja 5G mreže?

Prve lokacije za testiranje 5G mreže u najvećim su hrvatskim gradovima i turističkim središtima. Naši stručnjaci rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama te trenutačno pripremaju opremu i cijelu arhitekturu mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigao konačni cilj – velike internetske brzine i niska latencija na svakom koraku.

5G i međugradska optika

Često upozoravate na to kako su Hrvatskoj potrebni optika i 5G, i to u kombinaciji. Zašto se to mora kombinirati?

U Hrvatskoj trenutačno postoji digitalni jaz. U ruralnim sredinama ne postoji dovoljno kvalitetan broadband. Postoje dvije Hrvatske, tamo gdje je dostupna A1 infrastruktura, i gdje stanovnici imaju kvalitetan broadband usporediv s razvijenim zemljama EU, i područja manje gustoće naseljenosti, gdje su propusnost i kvaliteta broadbanda na nezadovoljavajućim razinama. Optika je rješenje za gradove i veća naselja, a 5G će donijeti kvalitetan broadband u sve ostale krajeve Hrvatske.

Što je danas u Hrvatskoj sve potrebno kako bismo uspješno primjenjivali 5G?

Za uspješnu primjenu 5G-a potrebna su nova frekvencijska područja, nova moderna infrastruktura u temeljnoj mreži, veliki kapaciteti temeljeni na optici i nova radio-pristupna tehnologija. U A1 smo maksimalno fokusirani kako bismo ostvarili transformacijski program vezan uz 5G. Kao što sam maloprije naglasio, nedavno smo demonstrirali prve i rekordne brzine veće od 1 Gbps u živoj mreži na dva 5G mobilna uređaja u sklopu našeg A1 kampusa. Kako bismo ostvarili transformacijski program, potrebni su i zakonski okviri koji će omogućiti implementaciju novih tehnoloških rješenja.

Dočarajte nam, nekim primjerom, sve mogućnosti mreže pete generacije?

Postoje brojni primjeri koji nam vrlo jednostavno mogu dočarati kako će nam se životi izmijeniti pojavom 5G-a. Kako sam već spomenuo, u Hrvatskoj će 5G brzo donijeti kvalitetan broadband u svim krajevima, a to je preduvjet za digitalizaciju i razvoj konkurentnog gospodarstva. Bilo da se radi o robotiziranim medicinskim operacijama ili udaljenoj dijagnostici, 5G će donijeti revoluciju i u zdravstvene usluge. Danas je nemoguće zamisliti moderan turizam bez Interneta na svim dijelovima obale, bez obzira na to radi li se o plažama, otocima ili otvorenom moru. Za učinkovite poslovne procese bit će nužna integracija velikog broja senzora, na razini Hrvatske oko 100 milijuna uređaja, što je jedino moguće s 5G tehnologijom.

5G spominje se i u kontekstu četvrte industrijske revolucije – što to točno znači?

5G je mreža koja će otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji jer će, zahvaljujući njezinoj primjeni, razne tvrtke biti u prilici ponuditi niz digitalnih inovacija i iskoraka, a time će dodatno aktivirati svoj potencijal i izmijeniti naše živote nabolje. Osim toga, 5G omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, multimedijalnih servisa u pokretu, veću djelotvornost digitaliziranih kompanija te primjenu virtualne i proširene stvarnosti u realnom vremenu. Treba naglasiti da u stvaranju preduvjeta za četvrtu industrijsku revoluciju nije dovoljno da samo slijedimo trendove razvoja, nego je potrebno da budemo predvodnici kako bismo osigurali da Hrvatska bude konkurentna u globalnom gospodarstvu.

I za kraj, zašto zagovarate izgradnju međugradske optike?

Za brzi razvoj i fiksne i mobilne mreže, ali i razvoj gospodarstva, nužne su podatkovne magistrale ili međugradska optika. Trenutačno raspolažemo s 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokrivamo 530 tisuća kućanstva i velik broj poslovnih korisnika u više od 50 gradova diljem Hrvatske superbrzim Internetom. Iako je riječ o vrlo dobrim brojkama koje smo dosad ostvarili, od nacionalnog je interesa da se optička povezivost ostvari čim prije i što učinkovitije. To će omogućiti daljnji tehnološki razvoj u svim dijelovima Republike Hrvatske.

 


TOMISLAV MAKAR, biografija

Tomislav Makar glavni je direktor za tehniku A1 Hrvatska. Svoju karijeru započeo je odmah nakon završetka Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskom Telekomu, a od 2000. godine dio je A1 tima, u kojem svoj karijerni put započinje na poziciji inženjera optimizacije i kvalitete radeći na projektu izgradnje A1 Hrvatska te proširenju i pokretanju operacija u svim dijelovima A1 Telekom Austria grupe. Radio je na projektima uvođenja novih tehnologija, poput UMTS, LTE , 5G, FTTX tehnologija te snažno podupire razvoj tehnoloških inovacija, poput kognitivnih tehnologija. Član je Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) te redovni predavač i panelist na vodećim domaćim konferencijama, kao i voditelj radne skupine za telekomunikacije pri HUP-u.