Globalno tržište računala raslo 3% u Q2 2024

Industrija osobnih računala jača s trećim uzastopnim tromjesečjem rasta

Gorden Knezović petak, 12. srpnja 2024. u 07:10

Tržište osobnih računala dobilo je zamah u drugom tromjesečju ove godine (Q2 2024), s globalnim isporukama stolnih i prijenosnih računala koje su porasle za 3,4% u odnosu na prethodnu godinu (Q2 2023), dosegnuvši 62,8 milijuna jedinica. Isporuke prijenosnih računala (uključujući mobilne radne stanice) dosegle su 50 milijuna jedinica, što predstavlja rast od 4%. Stolna računala (uključujući stolne radne stanice), koja čine 20% ukupnog tržišta osobnih računala, doživjela su lagani rast od 1%, ukupno 12,8 milijuna jedinica. Tržište je sada spremno za ubrzani rast kako se ciklus osvježavanja potaknut prijelazom na Windows 11 i usvajanjem računala s umjetnom inteligencijom povećava tijekom sljedeća četiri tromjesečja.

Isporuke stolnih i prijenosnih računala diljem svijeta (tržišni udio i godišnji rast) 📷 canalys
Isporuke stolnih i prijenosnih računala diljem svijeta (tržišni udio i godišnji rast) canalys

U Q2 2024 rast je uslijedio zbog lansiranja prvih Copilot+ osobnih računala pokretanih Snapdragon procesorima i više jasnoće oko Appleove AI strategije uz najavu Apple Intelligence paketa značajki za Mac, iPad i iPhone. Osim tih inovacija, tržište će u slijedećim mjesecima još više profitirati od porasta potražnje za osobnim računalima potaknutog ciklusom osvježavanja sustava Windows 11. Velika većina korisnika naznačila je da će kraj korištenja Windowsa 10 vjerojatno najviše utjecati na planove nabavke novih računala u drugoj polovici 2024. ili prvoj polovici 2025., što sugerira da će se rast isporuka tek ubrzati u narednim tromjesečjima.

Tržišni udjeli

Lenovo je zadržao svoju poziciju tržišnog lidera na globalnom tržištu osobnih računala, isporučivši 14,7 milijuna jedinica u drugom tromjesečju ove godine, što odražava godišnji rast od 4%. HP ga je u stopu pratio, isporučivši 13,7 milijuna jedinica, čime je osigurao drugo mjesto. Dell je zauzeo treće mjesto, ali je bio jedini dobavljač koji je izvijestio o godišnjem padu od 2% na godišnjoj razini, isporučio je 10,1 milijuna jedinica. Do tog pada prvenstveno je došlo zbog smanjenih isporuka na američkom tržištu, gdje su drugi vrhunski dobavljači ostvarili rast. Apple je osigurao četvrto mjesto, isporučivši 5,5 milijuna jedinica i zauzevši 9% tržišnog udjela, što je povećanje od 6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (Q2 2023). Asus je zaokružio prvih pet, prestigavši ​​Acer, zahvaljujući uspjehu svojih računala za igranje. Asus je doživio najveći rast u drugom tromjesečju ove godine, s godišnjim povećanjem od 17%, isporučenih 4,5 milijuna jedinica.