Globalno tržište automobilskih poluvodiča premašit će 88 mlrd dolara do 2027.

Globalno tržište poluvodiča za automobile na putu je premašiti 88 milijardi dolara do 2027. godine

Gorden Knezović utorak, 27. kolovoza 2024. u 07:10

Tržište potiče potražnja za čipovima za računalstvo visokih performansi (HPC), jedinicama za grafičku obradu (GPU), radarskim čipovima i laserskim senzorima. 

Taj rast je potaknut sve većim prihvaćanjem naprednog sustava pomoći vozaču (ADAS), elektroničkih vozila (EV) i interneta vozila (IoV), donoseći nove prilike za rast sektoru automobilskih poluvodiča, navodi se u  nedavnom izvješću International Data Corporation (IDC) 2023 Worldwide Competitive Landscape of Automotive Semiconductor (srpanj 2024.).

IDC predviđa da će, kako vrijednost poluvodiča po vozilu bude i dalje rasla, poluvodičke tvrtke postati sve kritičnije za lanac opskrbe automobilske industrije.

Sve napredniji poluvodiči

Vodeće poluvodičke tvrtke kao što su Infineon, NXP, STMicroelectronics, Texas Instruments (TI) i Renesas Electronics ulažu velika sredstva u razvoj rješenja za mikrokontrolere sljedeće generacije, sustave na čipu (SoC) i radare visoke razlučivosti. Kako bi zadovoljili potrebe automobila za većim volumenom, većim performansama i većom sigurnošću poluvodiča, oni kontinuirano poboljšavaju ADAS, sustave autonomne vožnje, kokpit i mrežne značajke te integriraju složene elektroničke upravljačke jedinice (ECU) i tehnologiju spajanja senzora.

Tržišni udjeli

Prema nedavno objavljenom izvješću (IDC), 2023 Worldwide Competitive Landscape of Automotive Semiconductor (srpanj 2024.), prvih pet dobavljača na tržištu automobilskih poluvodiča zauzelo je preko 50% tržišnog udjela u 2023. godini. Infineon je predvodio tržište s udjelom od 13,9%; slijede ga NXP i STMicroelectronics, s tržišnim udjelom od 10,8% odnosno 10,4%; TI i Renesas Electronics također su pokazali snažne rezultate, čineći 8,6% odnosno 6,8% ukupnog globalnog tržišnog udjela.

Kroz stalne tehnološke inovacije, strateške akvizicije, robusne sustave opskrbe i blisku suradnju s proizvođačima automobilske opreme, Infineon je dosljedno povećao svoju tržišnu poziciju u području energetske elektronike i naprednih sustava upravljanja, etablirajući se kao lider u proizvodnji električne energije. tržište poluvodiča.

NXP posjeduje stručnost u komunikacijskim i sigurnosnim tehnologijama od vozila do svega (V2X) i neprestano uvodi inovacije. Predvodnik je u tom području kao dobavljač sveobuhvatnih rješenja proizvoda kroz blisku suradnju s proizvođačima opreme za automobile i dobavljačima.

STMicroelectronics nudi inovativna rješenja za automobilsku industriju na temelju svoje specijalizacije u mikro-elektromehaničkim sustavima (MEMS) i energetskim poluvodičima.

TI posjeduje širok raspon analognih čipova i ugrađenih rješenja, te robusno upravljanje opskrbnim lancem i vrhunski sustav upravljanja kvalitetom proizvoda.

Renesas Electronics nudi sveobuhvatnu kolekciju mikroprocesora i SoC-ova kako bi se osigurala funkcionalna sigurnost i pouzdanost. Strateškim akvizicijama i suradnjama zadržava svoju vodeću prednost u industriji.