Globalna potrošnja u cloudu u Q1 2024 rasla 21%

Globalni rashodi za usluge infrastrukture u cloud computingu porasli su za 21% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2024. Godine (Q1 2024) i dosegli 79,8 milijardi američkih dolara

Gorden Knezović četvrtak, 23. svibnja 2024. u 11:05
📷 flickr
flickr

To je povećanje od 13,4 milijarde dolara. Tri najveća pružatelja usluga clouda – AWS, Microsoft Azure i Google Cloud – zajedno su porasla za 24%, što predstavlja 66% ukupne potrošnje. Sva tri hiperskalera doživjela su porast stope rasta, kako se potrošnja poduzeća u cloudu ubrzala. Međutim, Microsoft je nadmašio i AWS i Google Cloud, s porastom prodaje od impresivnih 31% u odnosu na prethodnu godinu , što je gotovo dvostruko više od AWS-ove stope rasta od 17%, dok je Google Cloud porastao za 28% u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome što drži najveći tržišni udio, AWS se suočava sa sve većom konkurencijom svojih brzorastućih konkurenata. U svibnju 2024. godine tvrtka je najavila odlazak izvršnog direktora Adama Selipskog nakon tri godine na toj ulozi. 

Utjecaj AI-ja

AI je sve važniji pokretač potražnje za ulaganja u javnom cloudu. Cloud učinkovito zadovoljava povećanu potražnju za računalstvom i pohranom u aplikacijama umjetne inteligencije. Globalna potražnja za integracijom umjetne inteligencije s tehnologijama clouda motivira hiperskalere da integriraju značajke omogućene umjetnom inteligencijom u svoje ponude clouda i izgrade snažna partnerstva s tvrtkama koje su na čelu razvoja umjetne inteligencije. 

Poduzeća prebacuju fokus s optimizacije proračuna za cloud na ulaganje u nove inicijative, potaknute potencijalnom integracijom umjetne inteligencije. Sva tri vrhunska hiperskalera zabilježila su povećanje broja višegodišnjih obveza poslovnih korisnika, što sugerira da se mnoge tvrtke pripremaju za dugoročno povećanje potrošnje clouda.

Tržišni udjeli

Amazon Web Services (AWS) zadržao je svoje tržišno vodstvo u Q1 2024, čineći 31% globalnog tržišta usluga u cloudu. S povećanjem od 17% u Q1 2024, to je bila njegova najveća međugodišnja stopa rasta u protekloj godini i stavlja AWS na pravi put da ostvari godišnji prihod od 100 milijardi dolara. AWS je ubrzao svoj napredak u razvoju generativne umjetne inteligencije tijekom Q1 2024 i pokrenuo Generative AI Competency Program u ožujku 2024. godine.​ AWS je povećao ponudu temeljnih modela umjetne inteligencije s Meta's Llama 3, Mistralovim modelima i vlastitim modelima Amazon Titan.  

Microsoft Azure rangiran je kao drugi najveći pružatelj usluga u cloudu s tržišnim udjelom od 25% i ubrzanom godišnjom stopom rasta od 31% u Q1 2024. objavio je da su zahtjevi povezani s umjetnom inteligencijom doprinijeli 7% Azureovim prihodima. Najavio je planove za jačanje svog strateškog partnerstva s OpenAI-jem, s više od 65% od Fortune 500 kompanija koje koriste uslugu Azure OpenAI. Azure je također poboljšao svoju podršku za različite modele i obogatio svoj AI ekosustav novim rješenjima kao što je SLM Phi-3 u travnju 2024. godine. Uz značajan porast potrošnje korisnika na inicijative povezane s AI, prihod od migracija u cloud brzo raste. Azure Arc je više nego udvostručio svoju bazu korisnika iz godine u godinu.  

Google Cloud bio je treći najveći pružatelj cloud usluga, s tržišnim udjelom od 10% i godišnjom stopom rasta od 28%. Na kraju Q1 2024. Google Cloud prikupio je 80,7 milijardi dolara zaostalih prihoda, što je porast u odnosu na 61,3 milijarde dolara u Q1 2023. Na Google Nextu u travnju 2024. godine tvrtka je objavila da je Gemini 1.5 Pro postao dostupan u više od 180 zemalja, nudeći programerima mogućnosti razumijevanja govora te dodatne alate. Također su najavili nekoliko novih značajki koje pokreće AI kao što je dodavanje Geminija u Google Workspaces i pokretanje AI Security unutar Google Drivea.