Europsko tržište BDA softvera potaknuto AI-jem nastavlja rasti

Među prvih 5 tvrtki na europskom tržištu velikih podataka i softvera za analizu, Microsoft, Amazon i Salesforce rasli su više od tržišnog prosjeka te su povećali svoje tržišne udjele

Mreža petak, 19. siječnja 2024. u 00:00

Prema Semiannual Big Data and Analytics Software Trackeru koji je objavila International Data Corporation (IDC), procjena se da je europsko tržište BDA (Big Data Analytics) softvera), unatoč makroekonomskim i geopolitičkim poremećajima, imalo dvoznamenkasti rast tijekom prve polovice 2023. godine (H1 2023. Iako nisu među 5 najvećih dobavljača na BDA tržištu, Google i Snowflake također su ostvarili izvanredan rast.

Potreba za automatizacijom procesa i podrškom za donošenje odluka temeljenih na podacima i dalje potiče potražnju za velikim podacima i analitičkim rješenjima. IDC predviđa da će europsko tržište BDA softvera ostvariti ukupnu prosječnu godišnju stopu rasta od 19,80% u razdoblju od 2023. do 2027. godine. Procjena je da je više od polovice (55,6%) tržišta 2023. godine implementirano u javnom cloudu, a taj će se postotak prosječno godišnje povećati za 27,8% do 2027. godine, lokalnoj implementaciji BDA softvera ostati će tek udjel od 6,7%.

Softverske platforme umjetne inteligencije ostaju jedno od najbrže rastućih tržišta, zajedno s alatima za analizu sadržaja i sustavima pretraživanja. Iako je generativna AI tehnologija sada primarno usmjerena na nestrukturirane podatke (tekst, slike, video), najavljene su i proizvode povezane s BDA. Tvrtke su počele istraživati korištenje slučajevima u kojima mogu iskoristiti tu tehnologiju jer za nju postoji veliki potencijal. I dalje će klasične AI/ML značajke nastaviti poticati rast BDA softvera, uz rast potražnje za skladištima podataka.

Najveći kočničar rasta i dalje je inflacija kao i ukupno usporavanje gospodarstva, mnoge su tvrtke uvele nove mjere kontrole troškova i smanjile proračune za IT investicije.