Elon Musk je navodno htio otpustiti svakog petog zaposlenog u Tesli

Otkaze je opravdao dupliciranjem radnih mjesta u određenim područjima, ali i time da tvrtka mora ostati "inovativna i gladna za iduću fazu rasta".

Miroslav Wranka srijeda, 24. travnja 2024. u 12:15
📷 Tech Nick (Unsplash)
Tech Nick (Unsplash)

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk u jednom je trenutku htio smanjiti broj zaposlenih u toj tvrtci za 20 posto. 

Zašto baš toliko? Pa, za toliko je pao broj isporuka vozila između četvrtog kvartala 2023. i prvog kvartala ove godine. Nije poznato tko ga je i kako odgovorio od toga.

Tesla je isporučila 386.810 automobila u tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja, što je pad od 20,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Bio je to ujedno i najlošiji rezultat te vrste od 2022. godine.

Musk je prošlog tjedna u memorandumu upućenom osoblju najavio masovna otpuštanja u Tesli, u sklopu kojih bi otkaz dobilo više od 10 posto zaposlenih.

Taj je potez, između ostalog, opravdao dupliciranjem radnih mjesta u određenim područjima. Također je naveo kako tvrtka mora ostati "inovativna i gladna za iduću fazu rasta".  

Tesla je prije otkaza zapošljavala više od 140 tisuća ljudi diljem svijeta. 

Osim pada prodaje, tvrtka se uhvatila u koštac s povećanom konkurencijom kineskih automobilskih tvrtki poput BYD-a. Musk je kineske tvrtke nazvao "najkonkurentnijim automobilskim kompanijama na svijetu".

Sve veći Teslini problemi potaknuli su pitanja o tome može li doista Musk voditi više tvrtki odjednom. Trenutno je na čelu niza drugih tvrtki, među kojima su SpaceX, The Boring Company, Neuralink, X i xAI.