Dioničari Tesle tuži Elona Muska zbog pokretanja xAI-ja

U tužbi je navedeno kako je riječ o konkurentskoj tvrtci, u koju je Musk preusmjerio talente i resurse poput traženih i skupih Nvidijinih procesora.

Mreža subota, 22. lipnja 2024. u 11:05
📷 Tesla Fans Schweiz (Unsplash)
Tesla Fans Schweiz (Unsplash)

Dioničari Tesle tuže glavnog izvršnog direktora Elona Muska i članove upravnog odbora tog proizvođača automobila zbog Muskove odluke o pokretanju xAI-ja.

U tužbi je navedeno kako je riječ o konkurentskoj tvrtci, u koju je Musk preusmjerio talente i resurse poput traženih i skupih Nvidijinih procesora.

Bilo bi to, opisali su, kao kad bi izvršni direktor Coca-Cole osnovao konkurentsku tvrtku za bezalkoholna pića i slao joj sastojke.

Tužba je podnijeta je nakon što je Musk zaprijetio kako će razviti umjetnu inteligenciju izvan Tesle ako ne dobije veću kontrolu nad tvrtkom.

Druga tužba u kratko vrijeme

Musk je dugo tvrdio kako stvarna vrijednost Tesle nije samo u električnim automobilima, već i u umjetnoj inteligenciji koju stvara. 

Zbog toga je, između ostalog, Teslina dionica cijenjena kao dionica tehnološke tvrtke, a vrjednija je od sva četiri top proizvođača automobila zajedno.

Iza tužbe stoje mirovinski fond Cleveland Bakers and Teamsters, Daniel Hazen i Michael Giampietro u ime Tesle. 

Tužitelji također navode kako je Musk prekršio Teslin kodeks poslovne etike stvaranjem i vođenjem xAI-ja te da je odbor dopustio Musku nastavljanje nesmetanog kršenja tog kodeksa. 

Od suda traže da prisili Muska na odricanje od svog udjela u xAI-ju i preda ga Tesli.

Musk je za xAI, pokrenut 2023. godine, prikupio investicije u iznosu od šest milijardi američkih dolara

Prije nekoliko dana drugi dioničari Tesle podnijeli su zasebnu tužbu protiv Muska, tvrdeći da je zaradio milijarde dolara prodajom dionica proizvođača automobila 2021. i 2022. koristeći povlaštene informacije.