Cisco otpušta 4.000 ljudi, fokusira se na umjetnu inteligenciju i Nvidiju

Otkazi su bili u planu, skupa s restrukturiranjem, kako bi se tvrtka mogla fokusirati na područja visokog rasta. Otpremnine i drugi troškovi će ih koštati 800 milijuna USD.

Miroslav Wranka četvrtak, 15. veljače 2024. u 18:42
📷  Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk (Unsplash)
Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk (Unsplash)

Cisco Systems otpustit će pet posto svoje globalne radne snage, odnosno oko 4.000 ljudi. Također su snizili procjenu prihoda za ovu godinu, na 51,5 do 52,5 milijardi američkih dolara, naspram očekivanih 53,8 do 55 mlrd. USD.

Otkazi su bili u planu, skupa s restrukturiranjem, kako bi se tvrtka mogla fokusirati na područja visokog rasta. Otpremnine i drugi troškovi će ih koštati 800 milijuna USD

Osim općenito izazovne makroekonomske situacije, Cisco je za probleme u poslovanju okrivio slabu potražnju kod korisnika telekomunikacijskih i kabelskih usluga.

Analitičari očekuju kako će potražnja za Ciscovim proizvodima i dalje biti smanjenja, budući da klijenti u telekomunikacijskoj industriji ograničavaju potrošnju, dajući prioritet čišćenju viška zaliha mrežne opreme.

Taj bi višak mogao biti razriješen u drugoj polovici ove ili početkom 2025. godine, piše Reuters.

Cisco će se u međuvremenu usredotočiti na umjetnu inteligenciju i partnerstvo s Nvidijom kako bi potaknuo rast. Nvidia je pristala koristiti Ciscov ethernet s vlastitom tehnologijom koju se široko koristi u podatkovnim centrima i AI aplikacijama.

U drugom tromjesečju Cisco je zabilježio prilagođenu dobit od 87 centi po dionici i prihod od 12,79 mlrd. USD. U trećem tromjesečju očekuje prihod između 12,1 i 12,3 mlrd. USD, manje od očekivanih 13,1 mlrd. USD.