ASML zbog sankcija SAD-a gubi tržišni udio u Kini

Najveći svjetski dobavljač opreme za proizvođače računalnih čipova u geopolitičkim napetostima i širenju kampanje koju predvode SAD za ograničavanje izvoza u Kinu i dalje vidi poslovne rizike

Mreža četvrtak, 15. veljače 2024. u 12:56
📷 ASML
ASML

U svom godišnjem izvješću nizozemska tvrtka istaknula je rastući popis ograničenja koje su uvele SAD, uglavnom uz pristanak nizozemske vlade. To uključuje nizozemske zahtjeve licenciranja za većinu naprednih proizvodnih linija ASML-a, kao i jednostrano ograničavanje izvoz starije opreme u neimenovana kineska postrojenja, što su SAD uvele u listopadu 2023.

ASML je u siječnju objavio kako očekuje da će američke i nizozemske kontrole izvoza smanjiti prodaju njegovih proizvodnih linija srednje klase DUV u Kini za oko 10 do 15 posto ove godine, nakon što su dosegnule rekordne razine 2023.

Nakon kampanje pod vodstvom SAD-a za usporavanje tehnološkog i vojnog napretka Pekinga, ASML-u je zabranjena prodaja njihove najnaprednije linije EUV alata u Kini od 2019..

Kineska vlada subvencionira domaću proizvodnju čipova u pokušaju postizanja samodostatnosti, budući da je veliki uvoznik čipova za vlastito tržište i za svoju proizvodnu industriju.

ASML dominira tržištem litografskih sustava, strojeva koji se koriste za pomoć u stvaranju sklopova u jednom ključnom koraku procesa izrade čipova.

U 2023., dok su mnogi proizvođači čipova usporavali narudžbe zbog pada industrije, Kina je pretekla Južnu Koreju i postala drugo najveće tržište ASML-a, predstavljajući 26,3 posto. Na prvom mjestu je Tajvan, s 29,3 posto.

U ASML-u su primijetili kako popis njegovih konkurenata raste izvan tradicionalnog rivalstva s Canonom i Nikonom, kao i ne-litografskih američkih tvrtki kao što su Applied Materials i KLA Corp.

Osim Kineza, počinje ih pritiskati nova konkurencija sa značajnim financijskim resursima. Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) je najpoznatiji kineski proizvođač litografskih strojeva.