Arm za petinu povećao godišnje prihode, planiraju preoteti dio tržišta Windows računala

U tromjesečju koje je iza nas ostvarili su 928 milijuna američkih dolara prihoda, za 47 posto više nego lani.

Miroslav Wranka utorak, 14. svibnja 2024. u 11:05
📷 Vishnu Mohanan (Unsplash)
Vishnu Mohanan (Unsplash)

U dizajneru čipova Armu očekuju kako će osobna računala temeljena na njegovoj arhitekturi činiti značajan udio na tržištu uređaja s operativnim sustavom Windows u roku od tri godine.

U prošlom su tromjesečju ostvarili rekodne prihode. Prognoze rasta temelje ne samo na umjetnoj inteligenciji, već namjeravaju preuzeti značajan dio tržišta laptopa s Windowsima. 

U tu svrhu planiraju proširiti bazu dobavljača kako bi krajnjim korisnicima ponudili više izbora, ali i raznovrsnije formiranje cijena. Do promjene - koja bi mogla zahvatiti i druge slične tvrtke - moglo bi doći u narednih 12 do 36 mjeseci. 

Optimizam što se preuzimanja tržišnog udjela tiče temelje na uspjesima u drugim ekosustavima, prvenstveno vezanima uz visoke razine izvedbe, dulje trajanje baterije i to što je moguće napraviti stroj visokih performansi bez ventilatora.

Prema istraživanju iz listopada prošle godine, Arm je u trećem lanjskom kvartalu činio jedan posto tržišta osobnih računala (ne računajući Appleova računala Mac).

Godišnji prihodi iznad 3,2 mlrd. USD
 

U tromjesečju koje je iza nas ostvarili su 928 milijuna američkih dolara prihoda, za 47 posto više nego lani.

Prihodi od tantijema porasli su za 37 posto na 514 mil. USD, zahvaljujući rastu potražnje za dizajnom čipova koji se temelje na arhitekturi ARMv9, a koji dolaze s većom profitnom maržom. 

Prihod od licenci porastao je za 60 posto na godišnjoj razini, na 414 mil. USD, što su u Armu pripisali "višestrukim licencnim ugovorima visoke vrijednosti koji su potpisani dok tvrtke povećavaju ulaganja u tehnologiju temeljenu na Armu za umjetnu inteligenciju na svim krajnjim tržištima".

Cjelogodišnji prihod za fiskalnu 2024. iznosio je 3,233 milijarde USD, za 21 posto više nego godinu prije.

U prvom kvartalu fiskalne 2025. godine Arm očekuje između 875 i 925 mil. USD, za 30 do 37 posto više u odnosu na prošlu godinu i manje nego u netom završenom tromjesečju.

Za cijelu fiskalnu 2025. godinu koja završava 31. ožujka sljedeće godine, Arm očekuje prihode između 3,8 i 4,1 mlrd. USD, što je za 17 do 27 posto više.

Analitičari očekuju kako bi rast prihoda od najmanje 20 posto mogao biti nastavljen i tijekom fiskalne 2026. te 2027. godine. 

Dugoročno, tvrtka će se za rast i dalje oslanjati najviše na prihode od tantijema, kao i potražnjom za energetski učinkovitijim računalstvom i umjetnom inteligencijom.