Apple je ponovno na vrhu svijeta

Pretekli su Microsoft za (razmjerno) malo, prvi put u pet mjeseci.

Mreža petak, 14. lipnja 2024. u 20:10
📷 Andrea De Santis (Unsplash)
Andrea De Santis (Unsplash)

Apple je ponovno postao najvrednija tvrtka na svijetu, skinuvši s trona Microsoft.

Njegove dionice porasle su više od dva posto, na 211,75 američkih dolara, što je donijelo tržišnu vrijednost od 3,25 bilijuna USD

Tržišna kapitalizacija Microsofta iznosila je 3,24 bilijuna USD. Zaostali su za Appleom prvi put u pet mjeseci.

Skok Appleovih dionica na najvišu razinu svih vemena uslijedio je dan nakon što su jabučari predstavili niz značajki omogućenih umjetnom inteligencijom i softverskih poboljšanja za svoje uređaje. Očekuje se kako bi ti potezi trebali pospješiti prodaju iPhonea.

Na Appleovoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere glavni izvršni direktor Tim Cook i drugi čelni ljudi Applea najavili su kako će glasovni asistent Siri moći komunicirati s porukama, e-poštom, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana.

Apple zaostaje za rivalima poput Microsofta i Alphabeta u utrci razvoja umjetne inteligencije, što je razlog zašto su njegove dionice ove godine kotirale lošije.

Dosad su tijekom ove godine porasle su oko deset posto, dok je Microsoft dodao oko 16, a Alphabet gotovo 28 posto vrijednostima svojih dionica.

Rekordnom rezultatu pridonijelo je i to što je Apple nadmašio tržišna očekivanja za tromjesečje i prognoze u svibnju, a predstavljen je i rekordni plan otkupa dionica, vrijedan 110 milijardi USD.

Nvidia, koja je prošlog tjedna nakratko pretekla Apple po tržišnoj vrijednosti, ove je godine porasla za nevjerojatnih 144 posto. Nvidia je zadnji put imala tržišnu vrijednost od 3,06 bilijuna USD.

Tesla je jedina dionica među Sedam veličanstvenih koja je prošle godine lošije od Applea, s padom od više od 30 posto.