Apple i Irska izgubili spor oko poreznog dogovora

Apple je izgubio 13 milijardi eura vrijedan slučaj na najvišem sudu EU-a u vezi s niskim porezima koje je godinama plaćao u Irskoj

Mreža četvrtak, 12. rujna 2024. u 11:05
📷 flickr
flickr

To je pobjeda Bruxellesa u borbi protiv dogovora u samoj Europskoj uniji sklopljenih s velikim tehnološkim multinacionalnim kompanijama. 

Presuda, koju je u utorak 10. rujna objavio Sud pravde EU-a, potvrdio je stav Europske komisije, koja smatra da stope poreza na dobit od čak 0,005% koje plaća Apple u Irskoj predstavlja nezakonitu subvenciju. Tom je presudom poništena prethodna presuda suda niže razine.

"Irska je Appleu dodijelila nezakonitu pomoć koju Irska mora vratiti", naveo je Sud pravde u priopćenju, donoseći "konačnu presudu" u tom predmetu.

To je jedna od par današnjih pobjeda u borbi Bruxellesa protiv velikih tehnoloških tvrtki, budući da je, uz Apple, i Google izgubio zasebnu žalbu protiv kazne EU-a od 2,4 milijarde eura zbog favoriziranja vlastitih usluga. Vrhovni sud EU-a potvrdio je 10. rujna rekordnu novčanu kaznu od 2,4 milijarde eura izrečenu Googleu zbog antikonkurentske promidžbe njegove usluge Shopping.

Europska komisija je 2017. godine optužila Google da favorizira rezultate vlastite usluge za usporedbu cijena, Google Shopping, u rezultatima pretraživanja, stavljajući konkurente u nepovoljniji položaj.

Tvrtki i njezinoj matičnoj tvrtki Alphabet naređeno je da plate novčanu kaznu koja je u to vrijeme bila najveća koju je Europska komisija ikada izrekla pod svojim strogim antimonopolskim ovlastima.

Te presude obilježile su i završetak drugog mandata  povjerenice Europske komisije za antimonopolsku politiku Margrethe Vestager.

Pobjeda Europske komisije znači da Apple mora platiti čak 13 milijardi eura - ili potencijalno više, s kamatama i troškovima – u irski proračun.