Amazon, Meta Platforms i Tesla potkopavaju demokraciju, tvrde sindikati

Ove tvrtke koriste složene operacije lobiranja kako bi potkopale narodnu volju i prekinule globalnu politiku koja bi ih mogla smatrati odgovornima, kažu u najvećoj svjetskoj sindikalnoj federaciji.

Miroslav Wranka petak, 4. listopada 2024. u 11:30
📷 Markus Spiske (Unsplash)
Markus Spiske (Unsplash)

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) objavila je popis sedam tvrtki za koje kaže kako su simbol načina na koji velike međunarodne korporacije nastoje utjecati na globalna pitanja. Te tvrtke krše sindikalna i ljudska prava, monopoliziraju medije i tehnologiju, pogoršavaju klimatsku katastrofu i pokušavaju privatizirati javne usluge tako što "štite i povećavaju vlastiti profit potkopavanjem demokracije".

"Ove tvrtke koriste složene operacije lobiranja kako bi potkopale narodnu volju i prekinule postojeću ili tek nastalu globalnu politiku koja bi ih mogla smatrati odgovornima", napisao je ITUC. U tome ih podržavaju antidemokratski politički pokreti poput moderne krajnje desnice, koja nastoji snižavati poreze i plaće radnika, lomiti sindikate i tome slično.

Amazon je na vrhu njihovog popisa, kao "egzistencijalna prijetnja osjetljivoj demokraciji". Tu su dospjeli zbog razbijanja sindikata i niskih plaća, monopola u e-trgovini, ogromnih emisija ugljika, korporativne utaje poreza i lobiranja, između ostalog.

Sindikalci dalje tvrde kako Metini algoritmi mogu doslovno promijeniti percepciju stvarnosti čovječanstva, a ne sviđa im se ni kako ta tvrtka koristi podatke za oglašavanje. Zahvaljujući toj kombinaciji Mark Zuckerberg i društvo mogu "parirati nekim nacionalnim državama" i ne shvaćati propise ozbiljno.

Tesla je, zasad, tek za radnike loša tvrtka, zbog loših sigurnosnih praksi, brojnih radnih sporova i problema s ljudskim pravima. Također ih prozivaju zbog korištenja dječjeg rada u rudnicima i lošeg utjecaja na okoliš.