AMD očekuje veće prihode od čipova za umjetnu inteligenciju

Prvi put je tromjesečni prihod od čipova za umjetnu inteligenciju - uglavnom koncentriran u segmentu podatkovnih centara - porastao iznad milijarde USD.

Mreža srijeda, 7. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Olivier Collet (Unsplash)
Olivier Collet (Unsplash)

Advanced Micro Devices povećao je prognozu prodaje čipova za umjetnu inteligenciju za 2024. za 500 milijuna američkih dolara i rekao kako će zalihe ostati na niskoj razini do 2025. godine.

AMD-ove čipove za umjetnu inteligenciju uglavnom kupuju divovi računalstva u oblaku. Među njihovim klijentima su Meta Platforms i Microsoft. Smatra ih se jednim od rijetkih potencijalno održivih konkurenata Nvidiji, koja dominira tržištem.

Do kraja godine bi trebali ostvariti 4,5 milijardi USD prihoda od prodaje čipova.

U drugom tromjesečju prihod od podatkovnih centara, AMD-ovog najvećeg segmenta, skočio je 115 posto na 2,8 mlrd. USD, što je nešto više od očekivanja. 

Prvi put je tromjesečni prihod od čipova za umjetnu inteligenciju - uglavnom koncentriran u segmentu podatkovnih centara - porastao iznad milijarde USD.

Prema AMD-ovoj procjeni, većina poduzeća troši na softver s umjetnom inteligencijom, ali samo na probne i pilot programe, i nisu ih još u potpunosti implementirali.

Takva ogromna potrošnja još nije stvorila značajne povrate. Moguće je kako će na njih trebati još neko vrijeme pričekati.

Ukupno gledano, AMD predviđa prihod od 6,7 mlrd. USD (plus ili minus 300 mil. USD) za treće tromjesečje. Bruto marža bi trebala biti oko 53,5 posto.

Ukupni prihod u drugom tromjesečju porastao je devet posto na 5,8 mlrd. USD, zahvaljujući dijelom i oporavku potražnje na tržištu osobnih računala. Prihod čipova za PC-je iznosio je 1,5 mlrd. USD.