U Teksasu niče prvi svjetski 3D printani hotel

"Tinta" ovog 3D pisača poseban je materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, zaštićena mješavina dizajnirana za izdržljivost, pristupačnu veličinu i mogućnost ispisa.

Mreža srijeda, 2. listopada 2024. u 11:15
📷 ICON
ICON

El Cosmico, postojeći hotel i kamp na periferiji grada Marfa u američkoj saveznoj državi Teksas, širi se. Gradi 43 nove hotelske jedinice i 18 stambenih kuća na 16 hektara. Sve s 3D printerom.

To je prvi svjetski hotel koji tako nastaje, tvrde vlasnica El Cosmica Liz Lambert i partneri koji stoje iza projekta - tvrtka ICON za 3D printanje iz Austina u Teksasu i arhitekti Bjarke Ingels Group.

"Nikada nisam mogla graditi s tako malim ograničenjima i takvom fluidnošću. Samo krivulje, kupole i parabole. To je lud način gradnje", rekla je Lambert za Reuters. Jedinice mogu uključivati ​​arhitektonske značajke koje bi inače bile preskupe za repliciranje tradicionalnom gradnjom, dodala je.

Jednokatni, 3,7 metara visoki zidovi prve su dvije jedinice u izgradnji. Riječ je o prostoru za stanovanje s tri spavaće sobe i hotelskoj jedinici s jednom sobom. Zaobljene zidove bež boje izrađuje ICON-ov Vulcan, 3D printer širine 14,2 m, visok 4,7 m i težak 4,75 tona.

"Tinta" ovog 3D pisača poseban je materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, zaštićena mješavina dizajnirana za izdržljivost, pristupačnu veličinu i mogućnost ispisa. Radnici prilagođavaju i miješaju sastojke na temelju vremenskih uvjeta. Vlažnost, temperatura i zračenje utječu na ponašanje materijala, pa čak i na konačnu boju.

Proširenje El Cosmica trebalo bi biti dovršeno do 2026. godine. Cijene noćenja kretat će se između 200 i 450 američkih dolara.