Intel pokreće novu AI tvrtku Articul8

"Generativna umjetna inteligencija motor je koji pokreće digitalnu infrastrukturu", objašnjavaju u Intelu koji želi ostati konkurentan i dublje se posvetiti razvoju softvera za AI

Mladen Smrekar četvrtak, 4. siječnja 2024. u 23:20
Intel je osnovao Articul8 u strahu od zaostajanja u globalnoj tržišnoj utrci 📷 Intel
Intel je osnovao Articul8 u strahu od zaostajanja u globalnoj tržišnoj utrci Intel

Proizvođač čipova Intel je početkom godine objavio svoje najnovije ambicije i pokreće neovisnu tvrtku posvećenu generativnoj umjetnoj inteligenciji. Articul8 se osniva u partnerstvu s grupacijom DigitalBridge, specijaliziranom za ulaganja u digitalnu infrastrukturu 

Strah od zaostajanja

Čelnici Intela nisu otkrili financijske pojedinosti dogovora, niti koliko je novca u igri ni koliko će koji partner imati udjela u novoj tvrtki. Poznato je samo da će imati neovisni upravni odbor te da će Intel biti dioničar. Novu tvrtku vodit će bivši Intelov potpredsjednik Arun Subramaniyan, zadužen za Intelov podatkovni centar i AI sektor.

Intel je osnovao Articul8 u strahu od zaostajanja u globalnoj tržišnoj utrci i dio je plana kojim se ovaj tehnološki div sa sjedištem u Kaliforniji namjerava suprotstaviti proizvođaču čipova Nvidia. Drugi dio plana odnosi se na razvoj generativnog AI softvera koji bi bio konkurentan igračima kao što su OpenAI, Google, Stability AI i Anthropic. 

Articul8 je rezultat zajedničkog rada na umjetnoj inteligenciji Intela i Boston Consulting Groupa (BCG), započetog prije gotovo dvije godine. Intelovo superračunalo i softver korišteni su za razvoj generativnog AI sustava sposobnog za obradu teksta i slika, zahvaljujući kombinaciji open-source i vlasničke tehnologije.

Platforma spremna za rad

Sustav je prilagođen za rad unutar BCG-ovih podatkovnih centara radi rješavanja pitanja privatnosti i sigurnosti. Prema Intelu, platforma je sada spremna za korištenje u financijskim uslugama, zrakoplovstvu, poluvodičima i telekomunikacijama.

Intelov pristup umjetnoj inteligenciji obuhvatio je i hardverska i softverska rješenja, zajedno s ulaganjima u druge tvrtke. No tvrtka je prvenstveno poznata po razvoju procesora i akceleratora visokih performansi optimiziranih za AI radna opterećenja. Uspostavom nove tvrtke za umjetnu inteligenciju, Intel se želi dublje posvetiti razvoju softvera za umjetnu inteligenciju. jer, kako sami kažu, "generativna umjetna inteligencija motor je koji pokreće digitalnu infrastrukturu".
Articul8."