SAD više nije lider: Kina dominira u razvoju većine ključnih tehnologija

Za takav status najvažnije je bilo veliko izravno državno financiranje za istraživanje i razvoj ključnih tehnologija, kao i povećanje godišnjeg proračuna za znanost i tehnologiju.

Miroslav Wranka utorak, 3. rujna 2024. u 11:05
📷 Edward Jenner (Pexels)
Edward Jenner (Pexels)

Australian Strategic Policy Institute (ASPI) procjenjuje kako Kina predvodi u istraživanjima 89 posto tehnologija koje taj think tank prati.

U ASPI-ju do takvih procjena dolaze temeljem količine istraživanja visokog utjecaja koje pojedina država generira, mjereno brojem publikacija koje su njezine institucije objavile u prvih deset posto citiranih radova u svojim područjima.

Prate 64 ključnih tehnologija u područjima poput obrane, svemira, umjetne inteligencije, kvantne tehnologije, kibernetike, naprednih materijala i robotike. 

Isprva su se fokusirali na podatke između 2018. i 2022. godine, ali sad pokrivaju više od dva desetljeća.

Prijelomna 2016. godina

Prema njihovim rezultatima, veliki pomak moći kad je riječ o istraživanjima sa Sjedinjenih Država na Kinu dogodio se oko 2016. godine. 

Od 2003. do 2007. SAD je držao prvo mjesto u 60 od 64 promatranih tehnologija, Kina je bila na čelu u samo tri, a zadnju je držao Japan. 

Danas Kina vodi u 57 od 64 tehnologije, dok Sjedinjene Države zauzimaju preostalih sedam.

Za takav skok najvažnije je bilo veliko izravno državno financiranje za istraživanje i razvoj ključnih tehnologija, kao i povećanje godišnjeg proračuna za znanost i tehnologiju.

Područja u kojima SAD prednjači su kvantno računalstvo, cjepiva i medicinske protumjere, nuklearna medicina i radioterapija, mali sateliti, atomski satovi, genetski inženjering i obrada prirodnog jezika.

Veći rizik monopoliziranja tehnologija

Kina je u zadnje vrijeme preuzela primat na polju kvantnih senzora, računarstva visokih performansi, gravitacijskih senzora, tehnologije lansiranja u svemir i proizvodnje poluvodičkih čipova.

ASPI je također identificirao 24 tehnologije za koje smatra kako bi ih mogla monopolizirati jedna nacija. Prošle godine taj je broj iznosio 14. 

Svakom od novootkrivenih visokorizičnih tehnologija ne samo što je dominirala Kina, već ih se može smatrati obrambenim aplikacijama, uključujući radar, napredne zrakoplovne motore, bespilotne letjelice, robote za rojenje i kolaboraciju te satelitsko pozicioniranje i navigacija.

Značajne korake naprijed napravila je i Indija, koja je među prvih pet zemalja u 45 od 64 ključnih tehnologija. Lani je bila u njih 37.