Zakon o umjetnoj inteligenciji korak je bliže usvajanju

Zakon ima za cilj postaviti zaštitne mehanizme za tehnologiju koju se koristi u širokom nizu industrija.

Mreža utorak, 13. veljače 2024. u 18:19
📷 Guillaume Périgois (Unsplash)
Guillaume Périgois (Unsplash)

Dvije ključne skupine zastupnika u Europskom parlamentu ratificirale su privremeni sporazum o ključnim pravilima o umjetnoj inteligenciji prije glasovanja zakonodavne skupštine u travnju koje će otvoriti put za prvi svjetski zakon o toj tehnologiji.

Zakon o umjetnoj inteligenciji ima za cilj postaviti zaštitne mehanizme za tehnologiju koju se koristi u širokom nizu industrija, od bankarstva do automobila do elektroničkih proizvoda i zrakoplovnih prijevoznika, kao i za sigurnosne te policijske svrhe.

Pravila će također regulirati temeljne modele ili generativnu umjetnu inteligenciju poput one koju je izgradio OpenAI. To su sustavi umjetne inteligencije obučeni na velikim skupovima podataka, s mogućnošću učenja iz novih podataka za izvedbu razne zadatke.

Države-članice Europske unije dale su potporu zakonskom prijedlogu ranije ovog mjeseca nakon što je Francuska osigurala ustupke za smanjenje administrativnog opterećenja visokorizičnih sustava umjetne inteligencije i bolju zaštitu poslovnih tajni.

Velike tehnološke tvrtke i dalje su oprezne jer ih brinu nejasne i opće formulacije nekih zahtjeva, kao i utjecaj zakona na inovacije.