Zakon o digitalnim tržištima neće se odnositi na Microsoftov Bing i Appleov iMessage

Europska komisija objavila je odluku o izuzeću tri tjedna prije stupanja Zakona o digitalnim tržištima na snagu

Mreža srijeda, 14. veljače 2024. u 06:00
📷 Guillaume Périgois (Unsplash)
Guillaume Périgois (Unsplash)

Appleova aplikacija iMessage i Microsoftova internetska tražilica Bing izuzete su od novih tehničkih pravila Europske unije.

Zakon o digitalnim tržištima trebao bi stupiti na snagu za tri tjedna. Između ostalog, odredbe tog zakona obvezuju Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms i ByteDance na omogućavanje pristupa aplikacijama trećih strana ili trgovinama aplikacijama na njihovim platformama, kao i lakše prebacivanje sa zadanih aplikacija na konkurentske.

Tvrtkama je također zabranjeno favorizirati svoje usluge.

Nakon petomjesečne istrage, Europska komisija je utvrdila kako iMessage, Bing, web preglednik Edge i Microsoft Advertising ne potpadaju pod kategoriju usluga čuvara vrata (gateway keepers).

Komisija je objavila kako će Appleova trgovina aplikacijama App Store, operativni sustav iOS i preglednik Safari i dalje biti klasificirani kao vratari, kao i Microsoftova društvena mreža Linkedin i operativni sustav Windows.

Apple je pozdravio odluku Komisije. "Potrošači danas imaju pristup velikom izboru aplikacija za razmjenu poruka i često ih koriste više odjednom, što odražava koliko je lako prebacivati se između njih", rekao je glasnogovornik te tvrtke, a prenosi Reuters.

Microsoft smatra kako Bing, Edge i Microsoft Advertising djeluju kao izazov dominantnim igračima na tržištu. Najavili su suradnju s Komisijom i industrijom u cjelini kako bi Microsoftove platforme bile u potpunosti usklađene sa Zakonom o digitalnim tržištima.