Muskov Starlink mogao bi odati pozicije američkih nevidljivih zrakoplova?

Upitno je, naravno, bi li se u Kini o ovome javno govorilo kad bi doista bilo upotrebljivo u vojne svrhe.

Mreža srijeda, 18. rujna 2024. u 11:40
📷 Ezra Robertson (Unsplash)
Ezra Robertson (Unsplash)

Prema studiji koju je odobrila kineska država, signali satelita za širokopojasni internet Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska mogli bi biti korišteni za praćenje američkih nevidljivih zrakoplova kao što je F-22.

Istraživanje detaljno opisuje kako su istraživači mogli odrediti približnu lokaciju komercijalne bespilotne letjelice promatrajući poremećaje koje uzrokuje u elektromagnetskim signalima satelita Starlink dok prolaze kroz njih. Sustav bi, navodno, mogao 'osigurati značajne prednosti u otkrivanju malih i nevidljivih ciljeva'.

Tijekom eksperimenta korišten je komercijalni dron DJI Phantom 4 Pro, koji je letio iznad obale blizu kineskog grada Guangdonga. Odabran je jer su istraživači procijenili kako ima isti radarski potpis kao lovac F-22.

Tvrde kako su ga uspjeli otkriti ne pomoću radarskih impulsa, već identificirajući gdje dron reflektira signale satelita iz Starlinkove konstelacije. 

Izuzme li se sam Starlink, nije riječ o naročito novom pristupu. Slične pasivne radarske sustave koristi se od Drugog svjetskog rata (recimo, njemački Klein Heidelberg). Ali, Kinezi sugeriraju kako bi im Starlink mogao dati znatno širi spektar mogućnosti za uočavanje ciljeva, uz pomoć naprednih čipova i prilagođenog softvera za lakše tumačenje signala.

Upitno je, naravno, bi li se u Kini o ovome javno govorilo kad bi doista bilo upotrebljivo u vojne svrhe. Naime, čak i ako bi bilo moguće na taj način locirati F-22, i dalje je potrebno imati precizne informacije o njegovoj brzini kako bi ga se moglo učinkovito naciljati.